Podnośnik zetor k25 słabo podnosi

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
Awatar użytkownika
Marcin09

Podnośnik zetor k25 słabo podnosi

Post autor: Marcin09 »

Witam, mam taki problem podczas orki zimowej po dłuższej pracy zaczął słabo podnosić prawie że wcale trzeba było dać mu gaz do dechy i coś powoli szło dodam że olej świeżo wymieniony proszę o jakieś wskazówki bo idzie zima więc czas na małe naprawy. :D
czyzor23

RE: Podnośnik zetor k25 słabo podnosi

Post autor: czyzor23 »

być może paproch podeszedł gdzieś byc może pierścień gumowy padł
u mnie jest na odwrót podnośnik podnosi dobrze ale za to szybko opada
Awatar użytkownika
Marcin09

u mnie raczej nie opada tylko problem z podniesieniem a czy był gdzieś moze podawany opis podnośnika aby mu zaglądnąć i pomuc. Czy wlanie motodoctora mogło mu pomuc uszczelniając go?
Awatar użytkownika
baro

Post autor: baro »

Żadne moto doctory ani inne wiórka mocy!!!!! jak jest gdzieś coś już wypracowane wytarte roszczelnione należy rozebrać i w miarę możliwosci naprawic wymienic na nowe
svecla

Post autor: svecla »

Jeżeli problem się pojawił po wymianie oleju, to chyba przyczyna jest jasna - niewłaściwy (za rzadki) olej, i nie ma tutaj co kombinowac z motodoktorami.
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

Słuchaj Marcin09 z tego co piszesz to problem zrobił się po wymianie oleju najprawdopodobniej tak jak koledzy svecla i czyzor piszą, coś się przepłukało i jakiś paproch podszedł, lub oring pękł, albo zalałeś nie właściwy olej.A jaki olej zalałeś? Napewno nie zalewaj typowym hydraulicznym typu BOXOL, HYDROL,-jest za rzadki, najlepiej przekładniowy HIPOL GL4 lub GL5 ten daje radę:p

Pzdr.Przemo*yes*
Awatar użytkownika
Marcin09

Wiec problem był jeszcze przed wymiana olej stary to porażka mleko. *finger* a olej nowy to HIPOL. a z wymianą uszczelniaczy dużo zabawy?

a czy był gdzieś na forum opis podnośnika bo nie mogę znaleść
Awatar użytkownika
papiszon

Post autor: papiszon »

Przyczyną może być zużyta pompa lub nieszczelności w siłowniku, rozdzielaczu albo na dolnym (drążonym ) wałku, na którym jast posadowiony siłownik. Tam idą oringi. Na zimnym daje radę, a po rozgrzaniu (rzadszy olej) nieszczelnościami ucieka oliwa i nie podnosi.
ODPOWIEDZ