Jaki migomat kupić

Rozmowy nie na temat
rzeznik2555

RE: Jaki migomat kupić

Post autor: rzeznik2555 »

Mam nadzieję bo takie kupowanie i potem sprzedaż bo za słaby sprzęt się okaże mnie nie interesuje . Przerobiłem to z spawarką transformatorową kupiłem Einchela takiego na 230/380 ale to jakaś masakra góra 5-6 el. 4mm i przerwa 30min więc zakupiłem taki oto może nie najlepiej wyglądający transformator spawalniczy z lat 80 oto fotka Obrazek a na tym widać wspomniany chiński wyrób Obrazek waga chińczyka jak pamiętam 45 kg a tej dużej ok 120 kg . Einchel miał ponoć 160 A a ta duża ma na moje oko 200-300A i co ciekawe jest na 230/380 V wystarczy tylko przepiąć kabek zasilający *clap*
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Zapomnij o 230/400 ....

Chyba że mały, lekki poręczny inwertor.

Każdy spawarkę transformatorową można poddać tuningowi:
1. Dorobić silny wymuszony obieg powietrza - proste tanie i skuteczne.
2. Dorobić zespół prostowniczy diodowy lub tyrystorowy - to już dla takich co mają jakieś pojęcie.
3. Jest jeszcze jeden "pomysł", ale lepiej nie będę pisał ....
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
rzeznik2555

Do obecnej mojej spawarki jak już kupię miga to chcę dać przełącznik z 230 na 380 i dać mostek prostowniczy ,plus na masie dławik tak aby była prostownikiem spawalniczym z przełącznikiem AC/DC wentylator też chcę dodać . i zrobić nową obudowę ale o jak kupie miga
blase

Post autor: blase »

Ja zakupiłem spawarke sherman 220d migomat wiadomo chinski ale do domowych prac bardzo dobry zaleta to ze inwertorowy wazy 27 kg i przy 140A ma 100% sprawnosci testowałem go 8h spawnia non stop i sie nie przegrzewał wada to brak w sprzedazy brak małych rolek drutu 1.0 mm i krótki kabel masowy .spawarkama tez funkcje spawania elektroda i bez problemu spawa elektroda 3,25 ,wiem ze zaraz powiecie ze bester lepszy moze i tak tylko za 1800 zł nie ma zadnego bestera o porównywalnych parametrach moc sprawnosc waga jak ktos ma kase moze zainwestowac w Kempii najlepsze spawarki na swiecie ale naitanszy migomat to 4 tys kosztuje tylko kiedy sie to zwróci .
Awatar użytkownika
Grzegorz02

Post autor: Grzegorz02 »

Jeżeli chcesz kupić dobro spawarke.To musi być to firma Bielski z Gdańska w ktrórym uzwojenie pierwotne i uzwojenie wtórne jest nawinięte płaskownikiem miedzianym i rdzeń spawarki jest wykręcany na korbe(góra i dół).Te spawarki mają rzeczywistą moc do 350A.Mozna spawać od elektrody 1 do 6.Sprawnosć spawrki na miedzi jest do 80% a sprawność spawarek na aluminium do 40%.Nie polecam kupna spawarki lub migomatu na aluminium.Trzeba uważąć na taką mine przy spawarkch.Że jest coś takiego jak malowane lub miedziowane aluminium.
Awatar użytkownika
oman7

Post autor: oman7 »

Ja się noszę z zamiarem kupna takiej spawarki.Widziałem ją w akcji takie małe gówienko a podczas spawania na pełnym zakresie światło nawet nie mrugło.
http://allegro.pl/spawarka-inwertor-esa ... 15079.html

Mam też w domu zwykłą inwerter-ową spawarkę w lecie "orałem" nią elektrodami czwórkami chyba z godzinę jak spawałem korpus z rębaka na której była blacha 17mm nawet się nie zagrzała a używałem prądu spawania 180A.
rzeznik2555

Witam z tego co mi powiedział poprzedni jej właściciel to ona była robiona przez jakąś firmę a czy obudowa jest oryginalna to nie wiem ale jak ją kupiłem to tak wyglądała.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c10 ... 0941c.html Ma korbę do podkręcania amperażu i tak jak napisałem jest bardzo ciężka , we dwóch z bratem ją zdejmowaliśmy z przyczepki i nie było ją wcale łatwo podnieść
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Dobra maszyna ;)
Ja sam noszę się z zakupem spawarki, jednak z paru względów wyłącznie używanej. Mam nawet upatrzoną sztukę, rzemieślnicza z lat PRL-u. Oczywiście na miedzi i kółkach z dziecięcego wózka. To co teraz produkują to jedna wielka kpina ( nie mówię tu o produktach markowych tylko o tych małych i tanich sprzętach) i nie nadaje się nawet do wyspawania świnkom kojca, chyba że ktoś lubi wypić to sprzęt taki zapewnia mu częste przerwy dla realizacji w tym akurat hobby. Aluminiowe cienkie uzwojenia w transformatorówce wołają wprost o pomstę do nieba.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Awatar użytkownika
Grzegorz02

Post autor: Grzegorz02 »

Tak jest.Zgadzam się z Wichrem w 100%.Po prostu tandeta i tyle.
Awatar użytkownika
oman7

Post autor: oman7 »

Ja teraz obstawiam inwertery małe lekkie i mobilne do lekkich prac.
darek76

Post autor: darek76 »

Moim zdaniem do prac domowych to jakiś inwentor 160-200A w zupełności wystarczy.Możemy nim pospawać drobne jak i grubsze detale .Osobiście mam spawarkę inwertorową Sherman 160A.Stare transformatory to już przeżytek, ciężkie nieporęczne i jeszcze jak nie mają układu prostowniczego to tylko można spawać elektrodą rutylową.Migomat jak już to zasilanie trójfazowe,rolka 15kg,uchwyt na euro-złącze.
Awatar użytkownika
drandrzej

Post autor: drandrzej »

Gdyby ktoś potrzebował - mam SPD 315 - 3 fazowa tyrystorowa , sprawna , maszyneria nie do zabicia - miedziane transformatory + dławik .
nadaje się przemyslowego wykorzystania
moze gdyby dodać podajnik zewnetrzny byłoby to żródło pradowe dla miga
blase

Post autor: blase »

migomat na 15kg szpulki to niekoniecznie dobry pomysł do domowego uzytku bo kto wyspawa wiecej niz jedna na rok drut rdzewieje i niszczy pancerz uchwytu i drut sie zacina lepiej wzmieniac czesciej małe szpulki
marek k25

Post autor: marek k25 »

Przecież do migomatu takiego na 15 kg można założyć rolkę 5 kg lub 1 kg.
Ja mam drut co ma już około 5 lat i nic mu nie jest.
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Post autor: damber »

Tak, zgadza się - drut będzie rdzewiał, ale tylko dlatego jak będzie mało-miedziowany. Ja ostatnio miałem jedną rolkę drutu 15kg w spawarce przez prawie rok i nic się z nim nie działo, a spawarka jest w nieogrzewanym pomieszczeniu i wilgotność powietrza jest bardzo duża. Tak więc wszystko zależy od jakości drutu.
Jak już kolega Marek k25 napisał nikt nikogo nie zmusza do tego, aby zakładał 15 kilową rolkę.
Facebook. old URSUS tractor
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

To prawda Damber drut musi być miedziowany to może leżeć i leżeć u mnie rolki stoją po 3 lata ze starych zapasów i nic im nie jest:)
jeszcze wczoraj wymieniałem rolkę bo spawałem dwuteownik 200mm i drut jest ok:p
Tam wcześniej wyczułem że kolega nie chce kupywać nowej spawarki tylko jakąś używkę i może coś do przerobienia no więc powodzenia, po co tu pisać o inwertorach skoro kolega chce mig-mag a taki inwertor troszkę kosztuje,, a na elektrody MMA nie chce bo jakąś tam ma prawda;)
Tak sobie poczytałem chłopaki w temacie i człowiek trochę się z tego nauczył jeszcze,bo człowiek całe życie się uczy a z niektórych rzeczy się pośmiałem, morał z tego jest taki chłopaki tak jak mój dziadek powiada że z g..na bata nie ukręcisz:D

Pozdrawiam wszystkich Przemo*yes*
Awatar użytkownika
chrapek3011

Post autor: chrapek3011 »

To jeszcze inaczej...z g....na sera nie wyciśnie.

Bez kasy to sobie można tylko marzyć.Jest gotówka to nie trzeba szukać,to nie te czasy.Wszystkiego jest zatrzęsienie.Ale tak jak mówiłem,do hobbystycznego użytku w przydomowym warsztacie aparat za 4-5 tysi nie potrzebny.
vauxhall

Post autor: vauxhall »

drandrzej napisał/a:
Gdyby ktoś potrzebował - mam SPD 315 - 3 fazowa tyrystorowa , sprawna , maszyneria nie do zabicia - miedziane transformatory + dławik .
nadaje się przemyslowego wykorzystania
moze gdyby dodać podajnik zewnetrzny byłoby to żródło pradowe dla miga
Faktycznie sprzet jest rasowy,ale moze sluzyc jako zrodlo pradowe pod przystawke TIG DC,do zaadoptowania pod MIG nie-gdyz ma zbyt wysokie napiecie luku,okolo 60-70 Volt.
Mam na zbyciu taka przystawke,rozbudowujaca spawarke,wlasciwie prostownik spawalniczy do funkcji TIG DC, po przerobce moze byc uzyta do AC-mozliwosc spawania aluminium.
rzeznik2555

Witam wszystkich po przerwie donoszę iż mig został zakupiony jutro wstawię fotki maszyny tu kieruję pozdrowienia do kolegi ~vauxhall w krótce pokaże jak sprzęt dział oprócz miga zakupiłem też przystawką TIG . Pozdrawiam wszystkich Łukasz
Awatar użytkownika
baro

Post autor: baro »

Ja mam migomat na 220 200A firmy eurotec z giełdy za 800zł. Do robienia podłogi w aucie, spawania wydechów i takich niegrubych blach super sprzęt. Mam go 4 lata raz się zepsuła ale nie wiem co to jakieś takie cuda wymienił kolega 200zł zapłaciłem. Jak dla mnie superowy jest!
ODPOWIEDZ