PRZEGLĄD WS15

Rozmowy nie na temat
rzeznik2555

PRZEGLĄD WS15

Post autor: rzeznik2555 »

Witam jakiś czas temu zakupiłem wiertarką jak w tytule wygląd i stan techniczny ok , Ale jak zwykle przy nowo nabytym sprzęcie trzeba trochę popracować a więc na początku wyglądała tak Obrazek fotka z aukcji i jak dotarła do mnie Obrazek dostała stół i małe imadło i po paru próbach okazało się że coś jest nie tak z powrotem pinoli :? Po rozebraniu okazało się że między tuleją a kadłubem były jakieś stare wióry , więc całości poszła do przeglądu i remontu . Przy okazji zerwałem przy pomocy opalarki całą szpetną farbę , a mechanizmy trawiły do kąpieli Obrazek Obrazek Dziś miałem wolne więc dokończyłem czyszczenie umyłem całości i pomalowałem nawet nie tak zile to wygląda w rzeczywistości jest trochę ciemniejsza Obrazek Obrazek Zostało mi tylko dotoczyć tarczę zderzakową posmarować całości i poskładać kolejne fotki z prac wrzucę wkrótce piszcie i komentujcie
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

RE: PRZEGLĄD WS15

Post autor: Jacek ze Skansena »

Kiedyś produkowałem takie wiertarki na warsztatach w Bydgoszczy. Czy tam jest jakaś tabliczka producenta? ciekawy jestem czy może to bydgoska produkcja. Poza tym szukam też takiej. Jaka cena wyszła za ten sprzęt jeśli można zapytać?
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Ja kupiłem na allegro jakiś czas temu:

https://picasaweb.google.com/1167188366 ... 6mw15LB_gE

300 zł

Opisałem ją w tym temacie:

http://www.retrotraktor.pl/forum/viewth ... rowstart=0

Wyszła niedrogo, ale sporo rzeczy miałem swoich. Może nie do końca potrzebnie, ale wymieniłem np. silnik z szybkoobrotowego 3f o mocy 0,5 kW na wolnnobrotowy 3f o mocy 0,75 kW. Ubyło co prawda możliwości zmiany prędkości (są tylko dwie), ale za to zastosowałem pasek wieloklinowy (od alternatora czegoś) - niezawodny. Zresztą i tak nigdy jeszcze nie zmieniałem obrotów cały czas są wolne ok. 350 obr./min.
Może kiedyś kupie sobie przemiennik częstotliwości to będzie najlepsza regulacja.

Brakuje mi w niej rowków "teowych" (nie było podstawy, musiałem ją dorobić). Kupiłem imadło krzyżowe, ale nie zawsze jest to dobre rozwiązanie. Poza tym jest ono raczej tandetne.

Kupcie sobie koniecznie rozwiertak do stożków Morse`a, jest niedrogo 40 - 50 zł wystarczy co jakiś czas przekręcić go ręką i wiertło dobrze się trzyma.

WS15 ma tą zaletę że można ją obracać na kolumnie co czasami jest ważne, za to moja ma bardzo duży skok na kolumnie co w pewnym stopniu rekompensuje brak obrotu.

Moja cały czas czeka na malowanie ....

PS. Jacek, mam pinole prawdopodobnie od WS-15 jest dobra, chyba nawet nie używana. Mieliśmy kiedyś robić z niej wiertarkę, ale leży już z 15 lat mogę ją sfotografować, pomierzyć i gdybyś chciał się bawić to mogę Ci ją sprzedać.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
rzeznik2555

Witam Jacku za wiertarkę zapłaciłem 950zł plus 150zł kurier , więc nie było aż tak tanio jak Bolszewika . Dokupiłem łożysko 6205 za 25zł SKF trochę drogo ale w pobliskim sklepie takie ceny są ,a następny o 15km oddalony więc się jechać nie opłacało . Tabliczki na niej niestety niema a e Bydgoszczy te wiertarki nadal są produkowane jako WS16 nawet u mnie w firmie mechanikom taką kupili ale cena całkiem zaporowa 5500 zł . Ps bolszewik ile byś chciał za tą pinolę może bym kupił na zapas a wymiary mogę podać bo pinola na razie jest wyjęta i leży *rolleyes* jak coś to pisz Wesołych Świąt Wielkiejnocy SMACZNEGO JAJKA Wszystkim Życzę
Awatar użytkownika
Bolszewik

Ofertę sprzedaży złożyłem Jackowi, więc na razie czekam na jego odpowiedź.

WS-16 były znacznie większe, przynajmniej na warsztacie w firmie chłopaki mają znacznie większą z takim właśnie symbolem. Tam była już chyba nawet pompka do chłodziwa.
T-25
rzeznik2555

WSD16 były większe i bardziej kwadratowe oto przykład

http://tablica.pl/oferta/wiertarka-stol ... 79a9;r:;s:

a tak wygląda ws16

http://www.ckp.bydgoszcz.pl/

tam jest kopalnia części do tych wiertarek ale cen nie znam więc ws 16 od ws15 niczym się nie różnią a ta większa jest to całkiem inna wiertarka o wiele większa i mocniejsza *inlove* obecnie poszukuję tokarki typu TUE 35 lub TUM 25 *saycheese*
Awatar użytkownika
Bolszewik

No to miałem na myśli właśnie WSD-16, widocznie nie dokładnie zapamiętałem symbol.
T-25
rzeznik2555

Witam a oto już efekt końcowy przy wiertarce Obrazek Obrazek pozostało dorobić tylko tą tarczę zderzakową . w chwili obecnej dorabiam do widocznego uchwytu trzpień b12 - mt2 tylko stale brak czasu remont w domu się przeciąga i końca nie widać :@ pozdrawiam
ODPOWIEDZ