silnik elektryczny

Rozmowy nie na temat
Awatar użytkownika
Bolszewik

RE: silnik elektryczny

Post autor: Bolszewik »

Zapomniałem zapytać jak będzie użytkowany silnik. Chodzi mi o to czy będzie pracował stale, czy będzie co chwile uruchomiany i wyłączany.
Trzeba dobrać odpowiedni reżim pracy S1 - S6 symbol ten znajduje się na tabliczce.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
brutal66

Post autor: brutal66 »

Cześć Bolszewik, piła ma zasadniczo służyć do piłowania drewna na opał czyli praca ciągła, chciałbym też zrobic do niej rózne przystawki tak abym mógł czasem przciąć jakś deski itd. Co prawda posiadam ruskiego "majsterka" z heblarką i jest dość silny ale chciałbym mieć jednak coś większego. Tutaj też pojawia się pytanie czy silnik, który podałeś w linku powiedzmy o mocy 2,2 kW i tarczą 40- 45 cm da sobie radę z takim wyzwaniem. Tak jak pisałem do tej pory używałem piły z silnikiem trójfazowym i nie miałem problemu z przecieraniem okrąglaków na deski.

pozdrawiam Tomasz
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Klocki o średnicy ok. 15 cm przetniesz w poprzek bez problemu. To mniej więcej odpowiada pile 40.
Jak założysz tarczę widiową to ucina idealnie gładko.
Oczywiście piła musi być naostrzona jak należy, a operator ma drewno podawać, a nie pchać na chama ....
Co byśmy nie robili to silnik indukcyjny jednofazowy zawsze będzie miał mniejszy moment obrotowy niż indukcyjny trójfazowy o tej samej mocy - fizyki nie przeskoczysz.
Za to prędkość obrotowa bliska 3000 obr/min. rekompensuje w znacznym stopniu mniejszy moment obrotowy w stosunku do zwykłego indukcyjnego trójfazowego ok. 1500 obr/min.

Po założeniu widii nie ma problemu z cięciem deski wzdłuż lub jakiś skosów.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
brutal66

Post autor: brutal66 »

To dobrze wiedzieć, ponieważ dość dużo się w takich rzeczach bawię i nie chciałbym z tego rezygnować, poza tym to jest też duża niezależność a to cenie sobie chyba jeszcze bardziej:)
Dzięki za info. Pozdrawiam
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
ODPOWIEDZ