Witam. Chciałem się Was poradzić co do jeszcze jednej sprawy.
Mam możliwość dostać tanią kostkę brukową, także na ogrodzenie (słupki, podmurówka) od czoła mojej działki. Jest to kostka z rozbiórki i wiadomo są na niej róznego rodzaju zabrudzenia. Czy ktoś się orientuje jak taką kostkę próbować czyścić? Ja myślałem o piaskowaniu tylko nie wiem czy to zadziała - było by dobrze bo sam mam taką maszynę. Słyszałem też o jakimś opalaniu takiego kamienia.
Proszę o rady.
Pozdrawiam
Piaskowanie kamienia
-
RE: Piaskowanie kamienia
Moim zdaniem (chociaż tego nie robiłem) to piaskowaniem może dało by rade usunąć zabrudzenia. Tylko jeżeli na tej kostce jest dużo betonu to koszt pracy może przewyższy różnice w zakupie nowej.
Jak sam napisałeś, że masz maszynę do piaskowania to spróbuj jak idzie czyszczenie i przelicz czy Ci się to opłaca.
Daj znać o efektach bo bardzo mnie to ciekawi.
Jak sam napisałeś, że masz maszynę do piaskowania to spróbuj jak idzie czyszczenie i przelicz czy Ci się to opłaca.
Daj znać o efektach bo bardzo mnie to ciekawi.
Widziałem piaskowaną kapliczkę przydrożną. Wykonana jest z czerwonego piaskowca. Niestety przez lata kamień był zamalowywany kolejnymi warstwami farb najróżniejszego rodzaju.
Po czyszczeniu kamienie kapliczki odzyskały pierwotny wygląd.
Po czyszczeniu kamienie kapliczki odzyskały pierwotny wygląd.
Kostka z naturalnego kamienia? do dyzej betoniarki troche wody i krecic.... potem umurowac kamień i przedz fugowaniem jak raząco brudne czolo to piaskarko lub opalarko i zimną wodą, ...
- bartoxc330
Od jednego sąsiada mam postawiony betonowy płot wiadomo z czasem się brudzi osadza się mech i inne zabrudzenia to ras go umyłem myjką ciśnieniową karcher i ten syf ładnie zdarło :p
- Kacper_25K
Jutro będę próbował działać z piaskarka. dam znać o efektach. Myślę, że jak to nie podziała to już nic innego. Pozdrawiam
Witam. Jestem po pierwszej małej próbie - powiem tyle, że sprawdza się to piaskowanie. Wszelkie zabrudzenia, odbarwienia itp ładnie odchodzą. Można bez problemu wyczyścić kamienie. Zdjęcia wrzucę jak znajde swój aparat.
Pozdrawiam
Witam. Jestem po pierwszej małej próbie - powiem tyle, że sprawdza się to piaskowanie. Wszelkie zabrudzenia, odbarwienia itp ładnie odchodzą. Można bez problemu wyczyścić kamienie. Zdjęcia wrzucę jak znajde swój aparat.
Pozdrawiam