Piaskowanie kamienia

Rozmowy nie na temat
Awatar użytkownika
Kacper_25K

Piaskowanie kamienia

Post autor: Kacper_25K »

Witam. Chciałem się Was poradzić co do jeszcze jednej sprawy.
Mam możliwość dostać tanią kostkę brukową, także na ogrodzenie (słupki, podmurówka) od czoła mojej działki. Jest to kostka z rozbiórki i wiadomo są na niej róznego rodzaju zabrudzenia. Czy ktoś się orientuje jak taką kostkę próbować czyścić? Ja myślałem o piaskowaniu tylko nie wiem czy to zadziała - było by dobrze bo sam mam taką maszynę. Słyszałem też o jakimś opalaniu takiego kamienia.
Proszę o rady.
Pozdrawiam
Krzysiek86

RE: Piaskowanie kamienia

Post autor: Krzysiek86 »

Moim zdaniem (chociaż tego nie robiłem) to piaskowaniem może dało by rade usunąć zabrudzenia. Tylko jeżeli na tej kostce jest dużo betonu to koszt pracy może przewyższy różnice w zakupie nowej.

Jak sam napisałeś, że masz maszynę do piaskowania to spróbuj jak idzie czyszczenie i przelicz czy Ci się to opłaca.

Daj znać o efektach bo bardzo mnie to ciekawi.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Widziałem piaskowaną kapliczkę przydrożną. Wykonana jest z czerwonego piaskowca. Niestety przez lata kamień był zamalowywany kolejnymi warstwami farb najróżniejszego rodzaju.

Po czyszczeniu kamienie kapliczki odzyskały pierwotny wygląd.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
bossmann

Post autor: bossmann »

Kostka z naturalnego kamienia? do dyzej betoniarki troche wody i krecic.... potem umurowac kamień i przedz fugowaniem jak raząco brudne czolo to piaskarko lub opalarko i zimną wodą, ...
Awatar użytkownika
bartoxc330

Post autor: bartoxc330 »

Od jednego sąsiada mam postawiony betonowy płot wiadomo z czasem się brudzi osadza się mech i inne zabrudzenia to ras go umyłem myjką ciśnieniową karcher i ten syf ładnie zdarło :p
Awatar użytkownika
Kacper_25K

Post autor: Kacper_25K »

Jutro będę próbował działać z piaskarka. dam znać o efektach. Myślę, że jak to nie podziała to już nic innego. Pozdrawiam

Witam. Jestem po pierwszej małej próbie - powiem tyle, że sprawdza się to piaskowanie. Wszelkie zabrudzenia, odbarwienia itp ładnie odchodzą. Można bez problemu wyczyścić kamienie. Zdjęcia wrzucę jak znajde swój aparat.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ