Co do ostatniego pytania to u mnie jest podobnie. Około 20 litrów na hektar, ale raczej nieco mniej aniniżeli więcej jak 20

Pozdrawiam.
P.S. No ale u mnie olej też swoją drogą żre, na 5,5 hektarów orki zimowej zjada cały zbiornik oleju-niestety

Wszystko się zgadzaoman7 napisał/a:
zupełnie inne - na pierwszym miejscu stawia się zmniejszenie zużycia paliwa, niższą emisję toksycznych spalin, lepszą elastyczność silnika. Turbodoładowane silniki pozwalają oszczędzać masę pojazdu. Silnik wolno ssący (bez turbo) o takiej samej mocy musi być dożo większy, waży nawet dwa razy więcej od silnika doładowanego, zwykle zużywa więcej paliwa.
oman7 napisał/a:
OK źle zrozumiałem post.
Nurtuje mnie jedna sprawa po kiego druta proponujesz zwiększyć dawkę paliwa i co to da oprócz czarnego dymu i że będzie zżerał więcej ropy plus do tego automatycznie wzrosną maksymalne obroty silnika co to za sens?
<br><br><br><br>C360-3P napisał/a:Turbo zawsze działa w powiązaniu z większą dawką paliwa.Dostarcza większy ładunek powietrza (szybkość nie ma tu nic do rzeczy,liczy się ciśnienie doładowania)a żeby był z tego efekt w postaci użytecznego ciśnienia musi być odpowiednio większa porcja paliwa .Na samym powietrzu nie uzyska się mocyoman7 napisał/a:
Od kiedy turbo działa na zasadzie zwiększenia dawki paliwa:?:?:?
Turbo powoduje szybsze napełnianie cylindra powietrzem.
Poprawka do pytania o regulacji paliwa. " W razie konieczności dozwolone jest wyregulowanie dawki paliwa (bez otwierania pokryw pompy), co uzyskuję się przemieszczając obudowę korektora w stosunku do pokrywki. Przy WYKRĘCANIU korektora dawkowanie paliwa ZWIĘKSZA SIĘ, a przy WKRĘCANIU ZMNIEJSZA SIĘ." Żeby zwiększyć dawkę paliwa należy wykręcić korektor, a nie wkręcić.grzegorz 1969 napisał/a:
Nie śrubka tylko śruba z prawej strony pompy pod kontem 45stopni może być plomba na kapslu odkręcasz kapsel, następnie luzujesz przeciwnakrętkę, wkręcasz korektor i kontrujesz, a dawka paliwa ustawiona w fabryce po pewnym czasie się zmniejsza wraz ze zużyciem sekcji i wtryskiwaczy, straty w nieszczelności, a o ile ci spadają obroty podczas orki jak ma ciężko i czy dymi.
Masz rację sprawdziłem w instrukcji, robiłem to jakieś 15lat temu jak regenerowałem pompę i pisałem z pamięci, a następna regeneracja też się zbliża, bo były czasy że jeżdził na oranżadce.Shred napisał/a:Poprawka do pytania o regulacji paliwa. " W razie konieczności dozwolone jest wyregulowanie dawki paliwa (bez otwierania pokryw pompy), co uzyskuję się przemieszczając obudowę korektora w stosunku do pokrywki. Przy WYKRĘCANIU korektora dawkowanie paliwa ZWIĘKSZA SIĘ, a przy WKRĘCANIU ZMNIEJSZA SIĘ." Żeby zwiększyć dawkę paliwa należy wykręcić korektor, a nie wkręcić.grzegorz 1969 napisał/a:
Nie śrubka tylko śruba z prawej strony pompy pod kontem 45stopni może być plomba na kapslu odkręcasz kapsel, następnie luzujesz przeciwnakrętkę, wkręcasz korektor i kontrujesz, a dawka paliwa ustawiona w fabryce po pewnym czasie się zmniejsza wraz ze zużyciem sekcji i wtryskiwaczy, straty w nieszczelności, a o ile ci spadają obroty podczas orki jak ma ciężko i czy dymi.
A o jaką wartość należy wykręcić korektor ( pół obrotu czy więcej) czy może jest jakiś sposób ustawiania tego ( oprócz maszyny u pompiarza)Poprawka do pytania o regulacji paliwa. " W razie konieczności dozwolone jest wyregulowanie dawki paliwa (bez otwierania pokryw pompy), co uzyskuję się przemieszczając obudowę korektora w stosunku do pokrywki. Przy WYKRĘCANIU korektora dawkowanie paliwa ZWIĘKSZA SIĘ, a przy WKRĘCANIU ZMNIEJSZA SIĘ." Żeby zwiększyć dawkę paliwa należy wykręcić korektor, a nie wkręcić.