Łuparka do drewna

Rozmowy nie na temat
Awatar użytkownika
Mars

Łuparka do drewna

Post autor: Mars »

Skoro tak dobrze nam idzie z prasą ;) to może ktoś wie jak zrobić łuparkę hydrauliczną do drewna ? Mam zbiornik na olej, pompę hydrauliczną i rozdzielacz 2 sekcyjny. Jakiś silnik 1,7 kW też mam. Pozostaje kupić trochę złomu i węże hydrauliczne ;) Nie wiem , co z tych elementów można wykorzystać ? Ogólnie to po rozebraniu dwóch podnośników i ich osprzętów z niebieskiego Zetora 25 i Ursusa C 45 mam chyba dwa komplety.
Na tym filmiku gość zastosował świetny nóż do łuparki i taki bym chciał zrobić.
http://www.youtube.com/watch?v=cUmP2AkH7S8

Chciałbym zbudować łuparkę poziomą podłączaną do prądu, a nie do ciągnika. Chyba, że macie lepszą propozycję. ;)
bossmann

RE: Łuparka do drewna

Post autor: bossmann »

Wczoraj widzialem za orginal za 79 € , ale temat jest jak zrobić a nie ile kosztuje więc zrobić niejest trudno ale czasochłonne i najlepiej ściągnąć ze sprawdzonej konstrukcji w celu uniknięcia błędów.
Awatar użytkownika
Mars

Otóż to ;)
Na załączonym filmiku łuparka jest pionowa, a ciągnik służy wyłącznie do transportu łuparki. W sumie to też niezły pomysł ;) Niestety szczegóły budowy tej łuparki nie są zbyt dobrze widoczne.

Ta łuparka też jest fajna, ale za wolna jak dla mnie ;)

http://www.youtube.com/watch?v=AMlKD_x6zIQ
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

A widzisz, to zależy co się łupie ;)

Jakby zechcieć pogłówkować to się coś zawsze obmyśli.

Obrazek

Takie cudeńko można sobie dość łatwo i tanio wykonać, chociaż to jest akurat bardziej pod kątem ciągnika. Ma to swoje zalety ;)

1. Przy ciężkim materiale nie nosimy i nie toczymy materiału,
2. Łuparka opiera się praktycznie o ziemię, zawieszenie na ciągniku umożliwia dojechanie wszędzie,
3. W przypadku ciągnika z dwusekcyjnym rozdzielaczem zewnętrznym - taki z dwoma gniazdami (np c 330 lub 4011 i pochodne) odpada nam cała hydraulika poza siłownikiem, dwoma przewodami i złączkami.
4. Zwiększone bezpieczeństwo pracy dzięki wyeliminowaniu prądu z maszyny.

Łuparkę obmyśliłem na szybko (a właściwie to zapisałem w paincie pomysły zbierane od lat),
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Awatar użytkownika
Mars

hehehe ... no myślę o łupaniu drewna i karpiny ;)

Jak zwykle na Wichra można liczyć ;)

Czy siłownik długi na ok. 50 cm wystarczy, czy trzeba coś dłuższego ?
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

A widzisz, ja to już przemyślałem ;)
Ten kołnierz mocujący ma się przesuwać po ramie, tak aby można było dobierać sobie odległość od blachy oporowej
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Awatar użytkownika
albert

Post autor: albert »

Witam, w mojej łuparce rama wykonana jest z ceownika 120, siłownik o wysuwie 50cm z tura, silnik 4kW wolnoobrotowy pompa o wydajności coś około 25-30 l/min pompa jest od c 360 jak ją kupowałem nie wiedziałem że nie nadaje się do tego typu zastosowania ale dało się ją zaadoptować i mimo pewnych niedociągnięć sprawuję się jak na razie całkiem dobrze.
Co do siłownika im dłuższy tym dłuższe kloce można łupać to już zależy od ciebie ja mam tak jak pisałem 50 cm i do moich potrzeb spokojnie wystarcza, silnik 1,7 może mieć ciężkawo w sumie zależy od wydajności pompy.
W sumie główne podzespołu już masz więc "trochę" żelaza i możesz działać.
Linki do filmików z moją łuparką *yes*
http://youtu.be/0YqrRln-kBc
http://youtu.be/6vUln2rr9OU
Jeśli miał bym robić jeszcze raz taką łuparkę to była by węższa no i inna pompa.
ogólnie jestem bardzo zadowolny, a miny sąsiadów na widok pracy z nią hmm bez cenne :D
Awatar użytkownika
Maciej_76

Post autor: Maciej_76 »

Ja osobiście wykonałem łuparkę w oparciu o pompe c385 wzomcniona.
Silnik 3kw 900 onrotów. Profil 200mm. Skok silownika 500mm srednica tłoka 100 mm.
Łupie wszystko. Czasami na grubym odziomku silnik staje. 18 metrów drewna w 5 godziny przy tym kilka piwek :)
Awatar użytkownika
Mars

Albert, bardzo porządna łuparka ;)
Ja porobię zdjęcia tych pomp co mam i powiecie mi co to jest, bo nie mam pojęcia. Może się nadadzą, a jak nie, to coś się wymyśli. ;)
Panowie proszę o dalsze sugestie ;) Co ulepszyć, na co zwrócić uwagę ?
Tajfun

Post autor: Tajfun »

Witam.
Ja dopiero teraz chcę wykonać łuparkę hydrauliczną i zaczynam jej budowę.
Ma być to łuparka pozioma krótka o nacisku około 10 ton.
Mam na ramę 2 teownik szeroko stopowy HEB 220 czy lepiej wykonać nóż pionowy stały a podnoszony hydraulicznie nóż poziomy czy lepiej zespawać nóż pionowo - poziomy i podnosić go jako całość jak to się ma w praktyce oraz czy te noże mogą być wykonane ze zwykłej blachy konstrukcyjneg St i czy wtedy się nie zaginają ostrza na sękach czy lepiej wykonać to ze sporo droższej blachy gatunkowej.
Bardzo proszę o różne porady.
ODPOWIEDZ