S301d stuki

Ciągniki wykonane własnoręcznie, ale na głównych podzespołach mających ponad 25 lat. Forum na okres próbny - proszę zapoznać się z Regulaminem.
Awatar użytkownika
dolnoslaski

S301d stuki

Post autor: dolnoslaski »

Witam (po raz pierwszy zresztą),

kupiłem jakiś czas temu takiego SAMa. Był ponoć "po remoncie", który oznaczał chyba głównie malowanie. Sam trochę grzebię, ale to mój pierwszy traktor więc proszę o wyrozumiałość :).

Obrazek

No ale do rzeczy: krótki opis wynalazku:

- silnik S301 (wg tabliczki) z 1963 roku przerobiony na S301d (średnica cylindra). Strasznie lał olejem (pouszczelniałem), pływały obroty i ciężko palił (wymieniłem pompę, stara była strasznie wyjechana i ustawiłem m.in wg instrukcji z tego forum - dzięki). Teraz pali OK oprócz stukotu, który słychać na filmiku (na dole). Na wale rozrządu jest ok. 0,5 cm luzu. Taki chyba nie jest dopuszczalny? W kilku wątkach pojawiał się problem - generalnie trzeba odkręcać dekiel, czego jeszcze nie zrobiłem.

- skrzynia biegów + sprzęgło (ponoć) z Opla Olympii 1945. Faktycznie ma loga Opla. Naprawiliśmy wodzik i przenitowaliśmy sprzęgło (okładzina ze złomu, ale całkiem niezła, teraz mam Valeo bodaj z audi :)),

Obrazek

- most Żuka. Stary był zmielony więc za niewielkie pieniądze znalazłem inny. Pompa hamulcowa odzyskała żywot po zastosowaniu zestawu naprawczego z Allegro (w starej przestał istnieć tłoczek)

- między skrzynią a mostem jest przekładnia, nie wiem od czego. Kolega twierdzi, że z pompy do gnojowicy.

- maska była od C328 (podcięta), znalazłem na giełdzie od Eichera, wygląda jakby ładniej, zresztą jak skończę mechaniczny remont to chciałbym SAMa stylizowac w tym kierunku.

- koła tył od MTZta (chyba, tyle, że tam były przednimi). Przód bodaj od Syreny. Przekładnia nie wiem od czego.

Silnik po wymianie pompy chodzi równo, niepokoi mnie tylko dźwięk jak w poniższym filmiku (dźwięk dość podłej jakości, ale chyba słychać o co chodzi). Na początku myślałem że to gdzie obudowy, maski itd., ale pochodzi ze środka:

https://www.youtube.com/watch?v=wVGRpAvhJr4

Drugi filmik (równie podłym sprzętem, ale może ktoś coś więcej odszyfruje): https://www.youtube.com/watch?v=0x54Orkh644

I jeszcze jedno pytanie: widziałem, że niektóre S301d mają przelew od wtryskiwacza i pompy, inne nie. Od czego to zależy? Mój miał, ale przy okazji przenoszenia baku go zlikwidowałem. Chyba przywrócę, bo pojawiają się wycieki ropy przy wtryskiwaczu (mimo uszczelek miedzianych).

Pozdrawiam,
Przemek
msadel

RE: S301d stuki

Post autor: msadel »

może słyszysz wtryskiwacz ? a przelew konieczny jest
Awatar użytkownika
dolnoslaski

Nie wiem. Nie mam niestety lepszego sprzętu do nagrywania dźwięku, a z telefonu i aparatu wychodzi to co powyżej. To suchy trzask, jakby szarpnięcie, występuje nieregularnie. Nie znam się na tych silnikach, ale wybitnie mi się nie podoba.
pawlo

Post autor: pawlo »

Czesc,Na wstepie fajny traktorek. Wiesz z filmiku trudno zlokalizowac co tam się dzieje,Chciałbym ci jak najbardziej pomóc a jest jakas różnica podczas jazdy stuki po dodaniu gazu narastają sa głosniejsze?A tobie jak ci sie wydaje z której czesci silnika słychac te stuki?Ja też mam traktorek z takim silnikiem jak mam jakis problem polegam na kolegów bo też mało wiem o tych silnikach.http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d68 ... f2feb.html
to mój traktorek.
Awatar użytkownika
dolnoslaski

Jutro to obadam. Częstotliwość stuków wzrasta z obrotami silnika.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Tłok bije o głowicę ....
Tak mi się przynajmniej wydaje, u mnie po remoncie tak waliło jak młotkiem. Rozebraliśmy i po dołożeniu jednej podkładki było już dobrze.

Sprawdź sobie odpowietrznik.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
dolnoslaski

Chodzi o ten odpowietrznik, który widać między zaworami po zdjęciu dekla?

Głowicę miałem jeszcze wczoraj zdjętą. Wysokość komory spalania wygląda OK. Tłok nie wykazywał luzów. Ten stukot nie występuje cały czas, tylko co któryś obrót. Nieregularnie.

Pzdr,
P.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

To z rozrządu ?
Ewentualnie ciężarki regulatora odśrodkowego obrotów.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
dolnoslaski

Po założeniu przelewu z wtryskiwacza stuki ustały.

Pzdr,
P.
ODPOWIEDZ