Dzik 21 - 1972r. - nowa zabawka
RE: Dzik 21 - 1972r. - nowa zabawka
Pawle mam nową pompe do tego silnika.
Zbiornik paliwa okrągły z kranikiem
Gdzieś powinna leżeć dźwignia starteru.
Mam całe kartery po szkiełkowaniu.
Cylinder po szkiełkowaniu i malowaniu
Zbiornik paliwa okrągły z kranikiem
Gdzieś powinna leżeć dźwignia starteru.
Mam całe kartery po szkiełkowaniu.
Cylinder po szkiełkowaniu i malowaniu
Trzeba się zdecydować na jeden i taki stosować np miksol i tego się trzymać, zmiany oleju nie wskazane chyba że usuniemy nagar przed zmianą oleju.
Paweł, ja tematykę dwusuwa i smarowania przerabiałem i przerabiam nadal we wszelkiej maści endurakach, antykach...
Osobiście polecałbym Ci półsyntetyczny olej Motul scooter expert, sam napędzam mieszanką z tym olejem pilarkę już od ponad roku. Olej to praktycznie to samo co stihlowski albo husqwarnowski.... Potężna zaleta tego oleju to brak dymienia (w silnikach z dozownikiem moim zdaniem to wada, bo jak dymi znaczy że olej ma, przy mieszance nie gra to roli) praktycznie brak nagaru w wydechu. Bardzo łatwy rozruch-olej praktycznie nie wytrąca się z mieszanki.
Ciekawostka:
Zazwyczaj robiłem mieszankę 1:50, jednak przy okazji przeglądu pilarki zmieniłem proporcje 1:40 przy zastosowaniu tego samego oleju, Przy proporcji 1:40 nie zwiększyło się dymienie, jednak silnik w pilarce pracuje niestabilnie świeżo po odpaleniu. Jak robiłem 1:50 to pilarką po uruchomieniu można było od razu ciąć.
P.S. Mixolem warto czasem silnik przepalić, dla cudnego zapachu spalin...
Osobiście polecałbym Ci półsyntetyczny olej Motul scooter expert, sam napędzam mieszanką z tym olejem pilarkę już od ponad roku. Olej to praktycznie to samo co stihlowski albo husqwarnowski.... Potężna zaleta tego oleju to brak dymienia (w silnikach z dozownikiem moim zdaniem to wada, bo jak dymi znaczy że olej ma, przy mieszance nie gra to roli) praktycznie brak nagaru w wydechu. Bardzo łatwy rozruch-olej praktycznie nie wytrąca się z mieszanki.
Ciekawostka:
Zazwyczaj robiłem mieszankę 1:50, jednak przy okazji przeglądu pilarki zmieniłem proporcje 1:40 przy zastosowaniu tego samego oleju, Przy proporcji 1:40 nie zwiększyło się dymienie, jednak silnik w pilarce pracuje niestabilnie świeżo po odpaleniu. Jak robiłem 1:50 to pilarką po uruchomieniu można było od razu ciąć.
P.S. Mixolem warto czasem silnik przepalić, dla cudnego zapachu spalin...
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Jaką pompę? *eek*Maciej_76 napisał/a:
Pawle mam nową pompe do tego silnika.
Zbiornik paliwa chętnie bym przygarnął i cały mechanizm odpalania też.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
pompe wody a ja mam kompletny rozrząd razem z wariatorem
:D:D:D*rolleyes*

Chyba, że chodzi o pompę taką z którą w komplecie ten silnik tworzy motopompę 

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Tak dokładnie
Pompa wody
Pompa wody
To na spokojnie podeślij mi fotki jakieś i cenę na email
A może jak wybiorę się do Ciebie to obejrzę na żywo i pogadamy.

Można wiedzieć, jakie dzik ~Ursus ma gniazdo do świateł przyczepy?
Dane z instrukcji:
Dzik 1 - 6V - brak gniazda,
Dzik 2 - 6V - gniazdo świateł pozycyjnych i ,,stop'',
Dzik 21 - 6V - gniazdo świateł pozycyjnych i ,,stop'',
C-308 - 6V - {nie wiem}.
Dane z instrukcji:
C-308 - 6V - {nie wiem}.
Wtrącę swoje trzy grosze do dyskusji o olejach. Jako użytkownik Husqvarny długo korzystałem z olejów tejże firmy do kosy, piły łańcuchowej i w Dezametce. Później przeszedłem na Mixol. Kosiarka i piła pracowały bezproblemowo, natomiast w kosie po 2 sezonach okazało się że ma zrysowany cylinder. Znajomy fachowiec stwierdził że to na 90% przez zmianę oleju, dlatego że do nowszych silników które wkręcają się do wysokich obrotów (kosa do 12 500) nie powinno się stosować Mixolu. Obecne używam Castrol-a Racing 2T i znów nie ma problemów ze smarowaniem.
Wszystkich olejów, niezależnie od zaleceń producenta uzwam w proporcji 1:30 - 1:35.
Wszystkich olejów, niezależnie od zaleceń producenta uzwam w proporcji 1:30 - 1:35.
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
To co napisałeś jest błędne. Bo Dziki mają gniazdo 2-stykowe - masa i pozycyjne. A czujnik stopu jest w przyczepie.Mati1 napisał/a:
Można wiedzieć, jakie dzik ~Ursus ma gniazdo do świateł przyczepy? Inni też mogą mówić.
Dane z instrukcji:
C-308 - 6V - {nie wiem}.
Nowe Dziki mają gniazdo 7 stykowe - może tam jest inaczej.
Już za nazwę go lubięSEBRIGHT napisał/a:
Obecne używam Castrol-a Racing 2T i znów nie ma problemów ze smarowaniem.

Zwłaszcza do Dzika idealnie pasuje *flower*
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
- Jacek ze Skansena
Może ktoś mi odpowie na jedno pytanie : dlaczego po zakończeniu produkcji Dzika 2 w Gorzowie zaczęto produkcję Dzika 2 w innym miejscu i w innej masce i nie zmieniono nazwy. Na przykład na Dzik 22.
Od 14 tnę piła "H", kosę również "H" mam od 3 lat zawsze używam ichniejszy olej. Nigdy sprzęt mnie nie zawiódł. Miałem kiedyś Piłę McColuch (nie te Włoskie tylko oryginał z USA). Na mixolu nie chodziła na oleju H. pięknie pracowała. Mieszankę daję 1:50.
Jacek myślę że nikomu się nie chciało zmieniać nazwy choć zdecydowanie powinni.
Jacek myślę że nikomu się nie chciało zmieniać nazwy choć zdecydowanie powinni.
Zmieniono na Dzik 21.<br><br><br><br>Jacek ze Skansena napisał/a:
Może ktoś mi odpowie na jedno pytanie : dlaczego po zakończeniu produkcji Dzika 2 w Gorzowie zaczęto produkcję Dzika 2 w innym miejscu i w innej masce i nie zmieniono nazwy. Na przykład na Dzik 22.
Tu http://muerte28.republika.pl/obsl_ciagn ... 0(70r).jpg jest inaczej.Ursus napisał/a:To co napisałeś jest błędne. Bo Dziki mają gniazdo 2-stykowe - masa i pozycyjne. A czujnik stopu jest w przyczepie.Mati1 napisał/a:
Można wiedzieć, jakie dzik ~Ursus ma gniazdo do świateł przyczepy? Inni też mogą mówić.
Dane z instrukcji:
C-308 - 6V - {nie wiem}.
Nowe Dziki mają gniazdo 7 stykowe - może tam jest inaczej.

Trzeba z kopiować link, nie działa.
A wiecie może jak wyglądał czujnik hamowania w przyczepie?
Dzika 21 przeniesiono do WUKO Stąporków, a nie Dzika 2. Ale faktycznie, nazwy nie zmieniono, bo może się dobrze kojarzyła?Jacek ze Skansena napisał/a:
Dziś przytargałem kolejny silnik i kilka gratów

Z tego co pisałem to w sumie na chwilę obecną potrzebuję tylko zbiornik paliwa (najchętniej 2szt teraz), zębatkę startera ze sprzęgłem, no i tłumik.
Ostatnio zabrałem się ponownie za Dzika

Zdaje się ,że nie pisałem o tym jeszcze - ale mam już koła do Liska, oryginalne. Zdobyte dzięki pomocy Kryptona

Teraz tylko przytargam od Maćka resztę Liska i będę mógł go składać.

Taka mała aktualizacja zdjęć innych elementów - w tym radosna twórczość - czyli Lisek zrobiony przez kogoś własnoręcznie

Paweł - GRATULACJE
Wydaje mi się jednak, że bardziej do tego Dzika Pan Franio pasuje.
Trzeba będzie w Wilkowicach osobną konkurencję dla Dzików, MF i C-308 zrobić
Wydaje mi się jednak, że bardziej do tego Dzika Pan Franio pasuje.
Trzeba będzie w Wilkowicach osobną konkurencję dla Dzików, MF i C-308 zrobić
Znowu się nic nie działo jakiś czas, no ale mała aktualizacja się musi pojawić
Mam już komplet tabliczek do Dziczka - a jest tego kilka - wbrew pozorom jest co oznaczać w nim
No i na stół wreszcie wziąłem silnik - należało go wyczyścić. Gdybym robił mu kapitalkę, to byłoby o wiele prościej, bo mógłbym zawieźć do szkiełkowania wszystkie aluminiowe elementy i już;) Ale musiałem się trochę pomęczyć. Najpierw odtłuszczałem wszystko rozpuszczalnikiem, czyściłem krótko przyciętym, twardym pędzlem, a następnie trochę mosiężna szczotka druciana (ręczna) + gąbka z włosia stalowego. Efekty widać na zdjęciach - jeszcze przed montażem w ciągniku pewnie poprawię parę miejsc

Wyczyściłem też "odrobinę" nagaru z wylotu cylindra...

I mam jeszcze pytanie do osób, które bardziej znają Dziki. Do czego służyła śruba w tłumiku?? Po co jest ten bolczyk na wylocie tłumika? I czemu w jednym tłumiku przez wylot widać jakieś dwie rurki, a w drugim nie?

Czy Wy też macie takie paskudne spawy? Tak fabrycznie robili? Ja mam dwa tłumiki z różnych źródeł i obydwa mają takie...

Mam już komplet tabliczek do Dziczka - a jest tego kilka - wbrew pozorom jest co oznaczać w nim

No i na stół wreszcie wziąłem silnik - należało go wyczyścić. Gdybym robił mu kapitalkę, to byłoby o wiele prościej, bo mógłbym zawieźć do szkiełkowania wszystkie aluminiowe elementy i już;) Ale musiałem się trochę pomęczyć. Najpierw odtłuszczałem wszystko rozpuszczalnikiem, czyściłem krótko przyciętym, twardym pędzlem, a następnie trochę mosiężna szczotka druciana (ręczna) + gąbka z włosia stalowego. Efekty widać na zdjęciach - jeszcze przed montażem w ciągniku pewnie poprawię parę miejsc

Wyczyściłem też "odrobinę" nagaru z wylotu cylindra...

I mam jeszcze pytanie do osób, które bardziej znają Dziki. Do czego służyła śruba w tłumiku?? Po co jest ten bolczyk na wylocie tłumika? I czemu w jednym tłumiku przez wylot widać jakieś dwie rurki, a w drugim nie?

Czy Wy też macie takie paskudne spawy? Tak fabrycznie robili? Ja mam dwa tłumiki z różnych źródeł i obydwa mają takie...

Ten bolec przy wylocie tłumnika służył do zamontowania rury do odprowadzania spalin, ponieważ jak zapewne wiesz silniki od dzika miały również zastosowanie przy agregatach pradotwórczych.
A co do spawów na tłumiku to zapewne była jakaś ingerencja w środek, ponieważ te tłumniki nie są rozbieralne i jedynym sposobem ewentualnych napraw jest cięcie. Dodam, że udało mi się pozyskać nowy tłumnik ze starych zapasów i na nim nie ma spawów wykonanych w ten sposób.
Pozdro.
A co do spawów na tłumiku to zapewne była jakaś ingerencja w środek, ponieważ te tłumniki nie są rozbieralne i jedynym sposobem ewentualnych napraw jest cięcie. Dodam, że udało mi się pozyskać nowy tłumnik ze starych zapasów i na nim nie ma spawów wykonanych w ten sposób.
Pozdro.
Dziś była mała trasa i zakupy
Udało się kupić m.in. przyczepę T800 w fajnym stanie, MWZ-2 Lis tzw. Lisek, koła takie jak od Liska lub innych, nówki, nigdy nie używane, parę drobnych części do Dzika.
Oto kilka fotek - załadunek okazał się nie taki łatwy jak przypuszczałem... Jak wiozłem przyczepę PM-5, całometalową od nowszego Dzika, to weszła mi między burty kołami do góry. Tutaj okazało się, że brakuje dosłownie 5 cm... No ale przejechaliśmy bez problemów, wszystko było spięte jak należy
Tylko trochę komicznie to wyglądało...

Ale ośkę do Liska oryginał też mam, więc będę składał też drugiego

Udało się kupić m.in. przyczepę T800 w fajnym stanie, MWZ-2 Lis tzw. Lisek, koła takie jak od Liska lub innych, nówki, nigdy nie używane, parę drobnych części do Dzika.
Oto kilka fotek - załadunek okazał się nie taki łatwy jak przypuszczałem... Jak wiozłem przyczepę PM-5, całometalową od nowszego Dzika, to weszła mi między burty kołami do góry. Tutaj okazało się, że brakuje dosłownie 5 cm... No ale przejechaliśmy bez problemów, wszystko było spięte jak należy

Tylko trochę komicznie to wyglądało...

Ale ośkę do Liska oryginał też mam, więc będę składał też drugiego