nowy nabytek ursus c355

Tutaj relacjonujemy tylko przebieg prac restauracyjnych naszych ciągników i maszyn, a wszelkie porady itd. opisujemy w dziale Porady i wskazówki
mikotajl

RE: nowy nabytek ursus c355

Post autor: mikotajl »

do mojego c325 kupowałem właśnie takie tabliczki od razu były numery nabite :) a jeszcze może sie tak zdarzyć że skrzynia silnik lub tylny most były wymieniane a rzadko później nabijane są numery przez co robi sie później zamieszanie :) dlatego też nie będę przy remoncie zwracał na te numery uwagi :D zrobię go tak jak już wcześniej sobie zaplanowałem :D
Awatar użytkownika
DK94

Post autor: DK94 »

jacek0106 napisał/a:
bo fabrycznie młotkiem byle jak nabijane.
A wyobraź sobie, że ktoś z POMu co nabijał numer na moim silniku po przekładce to nieźle wycięty musiał być bo jest nabity taką falą.
jacek0106

Post autor: jacek0106 »

Za to w nowych sprzętach te viny są teraz taką technologią nabijane że nawet z przyczepką jest problem i dyszel trzeba zmieniać. To chyba jakoś wypalane jest plazmowo czy jak? Kucie odchodzi do lamusa i wszczepy też bo Viny w wielu miejscach występują. Tutaj znowu starocie górą. Niestety złodzieje dobrze o tym wiedzą i dlatego w dużych miastach ładnego klasyka można łatwo stracić.
mikotajl

Dzisiaj miałem bardzo pracowity dzień sprzątanie i segregowanie na strychu ..... na którym od kilku lat odkładałem różne ciekawe przedmioty .....które myślę że pomogą mi w przywróceniu mojego ursusa do oryginału :) zdjęcia przedstawiają elementy które udało mi sie znaleźć i które zastosuje w trakcie remontu :) niektóre powtarzające sie elementy mogę odsprzedać lub zamienić :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jankes URSUS

Post autor: Jankes URSUS »

Troszkę zapasów zrobiłeś;) Ja byłbym zainteresowany obrotomierzem. Mam C-355 z 1973r. więc idealnie by taki pasował*hilarious* Jeśli chcesz jeden odprzedać napisz do mnie na PW.
szybki

Post autor: szybki »

Tak tak na chomikowal kolega troche fajnych gadzetow.
mikotajl

troche tego jest... chociaż chciałbym mieć tych elementów jeszcze więcej :D orientuje sie może ktoś od czego są lampy z tych 2 pierwszych zdjęć są one dużo większe od innych a były zamontowane w c355 ...:) bo ta mniejsza lampa z 3 zdjęcia to jest chyba z 4011 ? :)
szybki

Post autor: szybki »

Jest gdzies na rt temat o lampach jak sie nie myle wiem ze byly polskie i slowackie do c 4011 wiem ze kolega cbrapek3011 wie wiecej na ten temat :-)
mikotajl

szukałem właśnie tego typu tematów tutaj ale niestety nic nie znalazłem :( dlatego też tutaj pytam o to :)

szukam osoby lub zakładu pewnego który podjął by sie chromowania różnych elementów np ramek do lamp śrubek itp. prosze o jakieś propozycje :)
RRC

Post autor: RRC »

Ponieważ wiem gdzie mieszkasz wstawiam link w Twoim zasięgu, chromowałem tutaj
http://www.tecechromowanie.pl/6/kontakt

ale jest drogo , za ramkę do licznika 4011 zapłaciłem około 70 zł
( ale trzeba im przyznać, że wyszło super)
Pytałem też w kilku innych zakładach w naszej okolicy, ceny są podobne.
mikotajl

ok dzięki wielkie :) pewnie będę musiał skorzystać z ich usług bo zależy mi na wykonaniu jak najlepszym :D
bossmann

Post autor: bossmann »

Dokładnie. Ramka nowa 80 zł a po chromowane 70. Czas oczekiwania w miesiącach a po odebraniu brakuje części a chromu słabej jakości. .. nie mam dobrego z doświadczenia z chomam i czytając inne fora to jest to samo.
mikotajl

ciężko jest znaleźć dobrego fachowca i tak jest wszędzie i ze wszystkim :) dlatego też tutaj chce dowiedzieć sie kto kogo poleca :) a może ktoś z forumowiczów zajmuje sie takim czymś ? :D

witam po przerwie... plany co do tego ciągnika troche sie pozmieniały co do tego jaką funkcję będzie on u mnie pełnił :) postanowiłem go wyremontować w 100 % pod oryginał a zbędne części sprzedać :) a więc tak, będę sprzedawał na pewno pług do śniegu kabinę na 2 strony otwieraną oraz błotniki i maskę ( planuje całe oblachowanie założyć nowe) ładniej będzie wyglądał :D gdyby ktoś był zainteresowany prosze pisać lub dzwonić :) a sam będę potrzebował kierownicy 2 ramiennej w idealnym stanie nie porysowanej ani nie wypłowiałej bo takie już mam :D oraz sprężyny siedzenia starego typu najlepiej nowe :D

W końcu znalazłem chwilę czasu na to by zacząć remont 355 :D na początek zdemontowałem pług do śniegu, kabinę, maskę oraz błotniki :)dzięki temu w końcu mogłem dokładnie go oglądnąć i sprawdzić każdy element :) po szczegółowych oględzinach mogę śmiało stwierdzić że wszystko jest w prawie idealnym stanie podnośnik podnosi na zakresy trzyma bez problemu, silnik pracował przez ponad godzinę ciśnienie oleju nie spada poniżej 4:) biegi bardzo ładnie i płynnie wchodzą nie wyskakują ani się nie kleszczą :) blokada działa :)hamulce brzytwa , układ kierowniczy bardzo lekko i płynnie pracuje ,brak luzów na przedniej osi ..... :) czyli od strony mechanicznej nie muszę nic z nim robić jestem z tego powodu bardzo zadowolony :) żeby uwiarygodnić to co dzisiaj zrobiłem wstawiam kilka zdjęć z pracy przy nim :D Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
DK94

Post autor: DK94 »

Planujesz w zamian kabinę orzeszka?
mikotajl

nie będę żadnej kabiny zakładał z tego względu że ta co była na nim nie będzie według mnie pasowała do oryginalnego wyglądu do jakiego w ciągu kilku następnych tygodni chce go doprowadzić :) a te małe kabiny mi się szczerze mówiąc nie podobają :) a poza tym od tej kabiny lakier się rysuje i wyciera :)

Dzisiaj znalazłem chwilę czasu by zająć sie 355 :) i udało mi się zrobić z siatką przednią oraz uzupełnić i pomalować pulpit na zegary :) nie wyszło to może idealnie ale chyba nie jest jeszcze aż tak źle? :D
Obrazek
Obrazek
bossmann

Post autor: bossmann »

Cacy. Jest ok.
krzysztof12

Post autor: krzysztof12 »

ta siatka chyba nie jest orginalna ? a te zegary nie powinny być inne jeśli ma być to orginał ? fajny sprzęt do ściągania kabiny masz :)
mikotajl

ramka siatki oraz emblemat na napis jest oryginalny a jeśli chodzi o siatkę to była ona doklejana do obramówki :D jeśli chodzi o zegary to licznik motogodzin jest oryginalny a licznik od temperatury jest nie oryginalny .... zresztą sam za bardzo nie orientuje sie jaki powinien być oryginalnie :D reszta elementów prawdopodobnie jest oryginalna chociaż też nie orientuje sie aż tak dobrze by to potwierdzić na 100 % ;D maszt do wózka widłowego jest fajną sprawą zwłaszcza gdy ktoś tak jak ja ma dość dużo pracy przy tych ciągnikach :D
Awatar użytkownika
chrapek3011

Post autor: chrapek3011 »

A więc tak.

Nie krytykuje tylko poprawiam,żeby było dobrze.

Tło znaku,czyli ten emblemat jest od C-330,zachodzi za mocno na ramkę.Od C-355 jest krótszy od C-330.

Tablica...hm...Znajdują się tylko trzy oryginalne elementy...sama blacha jest od C-360 po roku 1983 gdzie pod gniazdem wycieraczki była montowana kontrolka spadku ciśnienia powietrza w instalacji pneumatycznej taka zwykła czerwona w plastiku.

Oryginalny za to jest licznik motogodzin,przełącznik kierunkowskazów i zaślepka gniazda.
mikotajl

no tak możliwe że ten emblemat jest od c330 bo wszystkie mam takiej samej długości :) a ta tablica jak powinna wyglądać oryginalna ?? no i pytanie najważniejsze które na samym początku powinienem zadać jak powinien wyglądać oryginalny zegar temperatury ?? :D
ODPOWIEDZ