Stacyjka

Wszystkie małe ciągniczki takie jak Ursus C-308, Dzik, Mrówka
andrzej558

Stacyjka

Post autor: andrzej558 »

Witam
Mam pewien problem, a mianowicie wymieniłem stacyjkę w moim TV 521 i po wymianie okazało się że nie ma ładowania. Zamontowany jest alternator i oddałem go do kolegi do sprawdzenia. Regulator napięcia był mechaniczny, kolega przerobił mi alternator i zamontował regulator elektroniczny na alternatorze. Zamontowałem alternator który u kolegi na traktorze pokazywał ładowanie w granicach 14 V u mnie pokazuje 12,4 V bez obciążenia. I teraz pytanie jak podłączyć styki na stacyjce?
W załączeniu zdjęcia starej stacyjki i schemat podłączenia.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c7 ... 4a6fe.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b7a ... 23e4f.html

Linki umieszczamy w kodzie .

kolory do schematu ładowania
1. jasnoniebieski - alternator
2. czerwony - kontrolka ładowania
3. szary - stacyjka
4. zielony - rozrusznik
5. żółty - amperomierz
6. ciemnoniebieski - akumulator
vauxhall

RE: Stacyjka

Post autor: vauxhall »

Najlepiej gdybys sprawil sobie nowa stacyjke-np.Ursus C-330, C-360.
Ta na zdjeciu wyglada jakby miala nadpalony styk (wg.zdjecia na godzinie trzeciej), innym powodem jest (przynajmniej dla mnie) nieznany uklad polaczen, program stacyjki.Byc moze jest ona rowniez z rozruchem w skrajnym polozeniu.
Moja sugestia wynika z tego ze kazdy zna system oznaczen na sugerownych stacyjkach i moze Ci pomoc, a jesli sam z miernikiem nie obadasz polaczen na poszczegolnych polozeniach kluczyka to tak zdalnie bedzie trudno pomoc...

Alternator (Twoj ma zamocowany regulator elektroniczny) ma zasadniczo 2 zaciski: B+ podlaczasz go do amperomierza, razem z kablem, ktory z kolei laczysz na stacyjce (Ursus) pod nr 30. Na amperomierzu ten kabel (30 i B+) od alernatora laczysz razem - nazwijmy to: na wyjsciu amperomierza, (musi on wskazywac bilans pradu wyplywajacego z akumulatora (w czasie gdy alternator nie pracuje, badz nie laduje), oraz w czasie np.zalaczonych wszystkich odbiornikow (oprocz rozrusznika) nadwyzke pradu jaka wplywa do akumulatora z alternatora.
Prosciej-na wejsciu amperomierza jest podlaczony plus akumulatora, na wyjsciu amp. 2 kable (B+ oraz 30)
Kontrolke ladowania podlaczasz pod zacisk D+ alternatora oraz pod zacisk 15 na stacyjce (jest to zacisk na ktorym jest napiecie po wlozeniu kluczyka i jest ono obecne na wszystkich polozeniach stacyjki z wlozonym kluczykiem, pod zacisk ten podlaczona jest zasadniczo wiekszosc odbiornikow (sygnal dzwiekowy, STOP, przycisk rozrusznika itp.)
Reszte odbiornikow (swiatla- podlaczasz pod pozostale zaciski-postojowe, mijania i drogowe). Taka stacyjka ma lacznie 4 polozenia i umozliwia zmiane swiatel mijania na drogowe bez dodatkowego przelacznika.
andrzej558

Post autor: andrzej558 »

Stacyjka jest nowa oryginalna do TV 521 palony jest z kluczyka, światła włączane oddzielnym przełącznikiem. Chodzi mi o to na które styki w stacyjce podłączyć kable.
Co może być nie tak z tym ładowaniem.
Awatar użytkownika
baro

Post autor: baro »

Ładowanie to masz za małe powinno być 14,4V jeżeli to alternator z innego pojazdu to może być za mała prędkość obrotowa, moze to być wywoalne innym przełozeniem na kołach pasowych. a może to byc wina alternatora.
ODPOWIEDZ