zapieczony wieszak zetor
zapieczony wieszak zetor
prawy wieszak jest zapieczony nie mogę go regulować,co zrobić nie mam palnika aby go podgrzać:?
RE: zapieczony wieszak zetor
Jaki Zetor? W jakim sensie zapieczony? nie można kręcić korbą? Jeśli Zetor 25 to spróbuj poluzować śrubę od spodu korpusu przekładni wieszaka.
to jest zwykły wieszak taki jak z c-330 tylko że bez korby
Czyli ten z przekładanym bolcem? Zdemontować i wybić. A jak nie to rozwiertać.
nie ten z bolcem mam po lewej stronie a z prawej mam poprostu kręcony jak śruba
Zapewne na śrubę rzymską regulowany, śiknij coś ala WD40 na gwinty, odczep dolny uchwyt ramienia od belki i parę razu od dołu młotkiem w ten uchwyt, powinno ruszyć, bo nacisk na gwinty w ramieniach jest do dołu i wtedy spróbuj kręcić śrubą rzymską jakimś szmelem czy za uchwyt dolny do belki.
próbowałem tak jak pisałeś ziomas ale niestety ani drgnie*no*
Wymontować.Ognisko z paru desek i masz moją gwarancję że puści. Ja swoje śruby w samie wygrzałem w piecu CO Rozkręciłem dosłownie palcami.Zawsze stosuję metodę grzania i nigdy się nie zawiodłem.Do rzeczy niemożliwych do grzania w ognisku mam taki palnik i też pomaga.http://allegro.pl/palnik-gazowy-uniwers ... 32748.htmlEsiok napisał/a:
prawy wieszak jest zapieczony nie mogę go regulować,co zrobić nie mam palnika aby go podgrzać:?
- jarekstryszawa
- Kontakt:
Jak później z wytrzymałością tak potraktowanego elementu?
no niestety panowie grzałem tak jak kolega marek pisał,póściło tylko o 1 obrót,grzałem chyba z 1 godz. omęczyłem się tyle z tym że chyba dam sobie z tym spokój.
Czasem jest tak zapieczone że zagrzane trzeba jeszcze raptownie schłodzić i wtedy odpuszcza.
A potem wyrzucić, bo przy większych obciążeniach lub zrywach będzie puk i po wieszaku...
A co ty tam bajdolisz, po tym zabiegu staje się jeszcze wytrzymalsze dzięki strukturze martenzytycznej i taki wieszak jest jeszcze bardziej nie do zdarcia:pA potem wyrzucić, bo przy większych obciążeniach lub zrywach będzie puk i po wieszaku...
No można powiedzieć, że jesthartowany, więc w linii prostej na pewno będzie trwalszy, aly gdy czymś dostanie lub coś się o niego oprze to może pęknąć.
Chociaż... Może nawet nie...

-
Hartowanie min to wąskie zakresy temperatur, czas i określona szybkość chłodzenia dla danego gatunku aby uzyskać pożądane właściwości . A tak to nie wiadomo co to będzie . Zdroworozsądkowo - wymienić na dobry .
Pod warunkiem że podgrzejesz to jak trzeba do temperatury ponad 800 stopni a potem schłodzisz z odpowiednią prędkością.ziomas1233 napisał/a:A co ty tam bajdolisz, po tym zabiegu staje się jeszcze wytrzymalsze dzięki strukturze martenzytycznej i taki wieszak jest jeszcze bardziej nie do zdarcia:pA potem wyrzucić, bo przy większych obciążeniach lub zrywach będzie puk i po wieszaku...
Ale czy wieszak o strukturze martenzytu będzie dobry? Prawdopodobnie do pierwszej dziury w drodze

BTW grzanie do wysokiej temperatury powoduje wyżarzanie materiału które jest raczej nie korzystne w tym wypadku

Tak mi się z materiałoznawstwa przypomniało :p
Moja filozofia brzmi: tanio kupić a potem się narobić i nakląć
Jak to tak skorodowane to może faktycznie lepiej wymienić?
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Nawet prasą poprzeczno naciskową o nacisku 100 ton nie przełamie tego martenzytu w tym wypadku*yes*No można powiedzieć, że jesthartowany, więc w linii prostej na pewno będzie trwalszy, aly gdy czymś dostanie lub coś się o niego oprze to może pęknąć.
Ale młotkiem 2,5kg już takziomas1233 napisał/a:Nawet prasą poprzeczno naciskową o nacisku 100 ton nie przełamie tego martenzytu w tym wypadku*yes*No można powiedzieć, że jesthartowany, więc w linii prostej na pewno będzie trwalszy, aly gdy czymś dostanie lub coś się o niego oprze to może pęknąć.

o ile wcześniej nie popęka.
Generalnie hartowanie to to nawet nie jest. Wiec bardzo nie ma o czym mówić.
A wieszak nadaje się już prawdopodobnie na złom bo pewnie zamiast gwintu tam już tylko rdza.
Moja filozofia brzmi: tanio kupić a potem się narobić i nakląć