Kosiarka trawnikowa
RE: Kosiarka trawnikowa
Cylinder jest taki sam jak w Romecie Charcie, tyle że motorek ma poj 50ccm, a kosiarka 70ccm. Dawno dawno temu miałem charta, miałem ambitne plany zdobycia cylindra od kosiarki, ale wyszło jak wyszło, a charcicho poszło dalej 

- Traktorek98
Znalazłem 3 tłoki od tego charta, nawet jedne jest selekcja "B" tylko bez pierścieni.
Czy gdybym zrobił ten szlif pod ten tłok "B" to pierścienie od zwykłego by nie pasowały?
Chyba będę usiał dopytać w zakładach co robią te szlify.
Czy gdybym zrobił ten szlif pod ten tłok "B" to pierścienie od zwykłego by nie pasowały?
Chyba będę usiał dopytać w zakładach co robią te szlify.
-
Były chyba charty 70 ccm ,
Traktorek98- pierścienie sobie według cylindra skracasz do wymaganej szczeliny minimalnej . Średnica natomiast musi być na dany wymiar .
Ale podane przez ciebie 66 mm to nie pasuje do niczego ??
Traktorek98- pierścienie sobie według cylindra skracasz do wymaganej szczeliny minimalnej . Średnica natomiast musi być na dany wymiar .
Ale podane przez ciebie 66 mm to nie pasuje do niczego ??
- Traktorek98
Rzeczywiście tłok ma średnicę 45mm, mierzyłem na szybko linijką i mi się pokręciło.
Ta selekcja B to tłok od nominału jest większy o 0,01 czy 0,25 mm bo w necie są różne wersje wyjaśnień tych selekcji.
Ta selekcja B to tłok od nominału jest większy o 0,01 czy 0,25 mm bo w necie są różne wersje wyjaśnień tych selekcji.
Traktorek98 polecam inwestycję w suwmiarkę i szczelinomierz, przydają się *tup*
Aż z ciekawości mierzyłem w drugim silniku w którym mam zrzuconą głowicę i jest 45mm
Na potwierdzenie fotka:

Pomiar robiłem suwmiarką, a miarka tylko do zdjęcia żeby było cokolwiek widać
Odnośnie selekcji B niestety nie pomogę. A aktualnie miałeś założony tłok nominalny czy nadwymiar?
Aż z ciekawości mierzyłem w drugim silniku w którym mam zrzuconą głowicę i jest 45mm

Pomiar robiłem suwmiarką, a miarka tylko do zdjęcia żeby było cokolwiek widać

Odnośnie selekcji B niestety nie pomogę. A aktualnie miałeś założony tłok nominalny czy nadwymiar?
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
- Traktorek98
Mam suwmiarkę i szczelinomierz tylko w warsztacie.
Tłok leży w domu na razie i mierząc linijką 10cm spojrzałem od strony 10 a nie 0 i wyszło 6,5cm a nie 4,5cm, mój błąd i możecie się śmiać jaki to ja jestem gapa *inlove*
Tłok jest nominalny nigdy nie rozbierany bo jeszcze była "plomba" czy jakoś tak. Cylinder i obudowa były nią połączone i musiałem ją przeciąć niestety.
SEBRIGHT, a ty nie robiłeś szlifu ani czegoś podobnego?
Tłok leży w domu na razie i mierząc linijką 10cm spojrzałem od strony 10 a nie 0 i wyszło 6,5cm a nie 4,5cm, mój błąd i możecie się śmiać jaki to ja jestem gapa *inlove*
Tłok jest nominalny nigdy nie rozbierany bo jeszcze była "plomba" czy jakoś tak. Cylinder i obudowa były nią połączone i musiałem ją przeciąć niestety.
SEBRIGHT, a ty nie robiłeś szlifu ani czegoś podobnego?
-
Selekcja to setka więcej .
Powinieneś zrobić szlif 0,25 mm więcej niż masz teraz ( od nominału lub któregoś nadwymiaru ). Czyli jak masz nominał 45 to robisz szlif 45,25 i dajesz tłok np 45,2 ( tłok jest odpowiednio mniejszy a ile to trzeba sprawdzić )
Lub jak jest bardzo małe zużycie to zachonować i dać tłok tego samego wymiaru z selekcji większy trochę .
Powinieneś zrobić szlif 0,25 mm więcej niż masz teraz ( od nominału lub któregoś nadwymiaru ). Czyli jak masz nominał 45 to robisz szlif 45,25 i dajesz tłok np 45,2 ( tłok jest odpowiednio mniejszy a ile to trzeba sprawdzić )
Lub jak jest bardzo małe zużycie to zachonować i dać tłok tego samego wymiaru z selekcji większy trochę .
Szlifu i tym podobnych nigdy nie robiłem. W Dezametce silnika w ogóle nie rozbierałem bo był ok
W zasadzie to był jedyny dwusów z jakim miałem do czynienia - jakoś mnie nie kręcą takie małe silniczki 

Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;