Witam, chciałem przedstawić swojego Ursusa C-328, w stylizacji wizualnej C-330, czy będę dążył do oryginału to nie wiem, ale czas pokaże. Na razie jest w ubranku C-330, czyli maska, błotniki, reszta oryginalnie z C-328, oś, skrzynia, silnik. Ciągnik z tego co dowiedziałem się z 1964 roku, ale tak strzelam, pewności nie mam na 100%. Zakupiony 1 lutego 2012. W kwocie za niecałe 8000, w gratisie do ciągnika był kultywator. Ciągnik pierw pracował na większym arealne malin, a od kilku lat śmiga w kilku rządkach malin, uprawia ogródek pod warzywa i ziemniaki, usługowo uprawia i orze ogródki po sąsiadach, zimą czasami odśnieża i taki jest podręczny - jak to na wsi. Co mogę więcej napisać, hm...W zime 2013 roku wyremontowane zostało w nim sprzęgło (nowe tarcze 1, 2 stopnia, nowy wałek sprzęgłowy, jakieś tam łożyska w skrzyni), plus regeneracja głowicy. W zime 2014 zrobiony ''mini remont silnika'', czyli nowe tłoki, tuleje, pierścionki, potem na wiosnę nowa pompa wtryskowa od C-330, bo stara oryginalna miała uszkodzone sekcję, a trafiła się za nieduże pieniądze z C-330 to zakupiona i założona. W między czasie dostał kolektor ssący od C-330 z świecami, by lepiej odpalał zimą i tak pracował wiernie, bez większych awarii. W międzyczasie zmieniany olej, filtr paliwa. W styczniu 2024 remont hamulcy tył (nowe szczęki, bębny, uszczelniacze), wymiana tłoka z pierścionkami w podnośniku, zmiana końcówek drążków kierowniczych, nowe tuleje w zwrotnicy z łożyskami. I to z grubszych rzeczy tyle co pamiętam. Teraz trochę fotek i opisów do nich.
Wiosna 2012. Tak traktor wyglądał po zakupie

W czerwcu 2012 dostał kabinę puszkę kupioną na złomie za kilkadziesiąt złoty, wyremontowałem ją, i z nią jeździł do zimy 2014. Tak to w wyglądało.
W lutym 2014 zakupiłem kabinę rurkę tzw, z którą jeździ do dziś.
Sezon 2020 wyglądał tak (w między czasie miał pomalowane felgi i grill na żółto)
Luty 2021 zrobiony nowy dach do kabiny, bo stara konstrukcja pordzewiała od dachu, więc postanowiłem zrobić nowy:

Wiosna 2022 pomalowałem kabinę na czarno, bo lepiej sie z nią ciągnik prezentuje:

Parę fotek z 2022.

Sezon 2023: Wtedy dostał nowe lampy tylne od C-330 i o wiele lepiej prezentuje się według mnie w nich, schodki do kabiny.

Fotki z remontu 2023/2024 i sezonu 2024. Kabina zdjęta, by wjechać do warsztatu i tak przejeździł bez niej sezon 2024, kabina czeka na założenie
I w sumie to tyle, wyszło długo, ale będę miał pamiątkę co mi się skojarzy to dopisze i będę aktualizował co tam u ciągnika, może kogoś zainteresuje temat. Pozdrawiam