C355 - hamulec ręczny

Wszystko o naszych Ursusach
bastolino

C355 - hamulec ręczny

Post autor: bastolino »

Dzień dobry,

Składam hamulec ręczny i mam problem ze sprężyną tą która cofa dźwignię ręcznego. Zobaczcie proszę czy jest to dobrze zmontowane. Została jedna blaszka - gdzie ją zamontować?

Może ktoś ma jakieś zdjęcie jak to powinno być.
Załączniki
blaszka_C355.jpg
ręczny_C355.jpg
bastolino

Re: C355 - hamulec ręczny

Post autor: bastolino »

Znalazłem takie zdjęcie w internecie. Tylko gdzie jest przymocowana sprężyna pod pomostem?
Załączniki
dzwignia_hamulca_recznego_c-360.jpg
Awatar użytkownika
qkohe155
Kontakt:

Post autor: qkohe155 »

Jest to temat bardziej skomplikowany niż myślałem. Sam rok temu się z tym męczyłem, o czym więcej i zdjęcie gotowego tu: viewtopic.php?p=130958&hilit=ręcznego#p130958

Ogólnie z mojej analizy wynika, że było to rozwiązane na co najmniej 2 sposoby.
W C-360 jest to prawdopodobnie już fabrycznie rozwiązane właśnie tak najprościej, że sprężyna jest przy samej ręcznej dźwigni, a 2 koniec właśnie nie jestem pewien gdzie, a C-360 nie mam pod ręką, żeby sprawdzić.
W C-355 (nie wiem do kiedy) natomiast jest to chyba zaadaptowane z C-4011, gdzie przy dźwigni być nie mogło, więc sprężyna jest pod spodem. 1 koniec do tej krótkiej odlewanej dźwigni na wałku (tej z której idzie cięgło do mostu), a 2 koniec do podestu (do którego w innym miejscu była również przymocowana sprężyna od sprzęgła). Jest to rozwiązanie trochę bardziej logiczne, bo bezpośrednio na wałku, jednak sam kąt sprężyny pozostawia wiele do życzenia, bo w początkowej fazie zdaje się wręcz wspomagać zaciągnie ręcznego. Optymalnie było by tę sprężynę przymocować jakoś niżej do skrzynki akumulatorowej, jednak ja zostałem przy oryginale.

Zwróć też uwagę, że są 2 różne rodzaje dźwigni. C-360 ma płaską, a C-355 wyższą i ściętą przy sworzniu, ale nie wiem do kiedy ona była stosowana i czy występowała z górną wersją sprężyny. Katalog podaje jakąś zmianę dźwigni od numeru ciągnika 178500, czyli w 1973. Jaki jest rocznik i numer twojego ciągnika? Po kolorach wygląda trochę na składaka - trochę szarego, trochę niebieskiego...
Na tym zdjęciu z AF (i większości innych) jest już ta nowsza wersja, więc raczej nie ma się nią co sugerować.
Ostatnio zmieniony 18 maja 2026, 18:28 przez qkohe155, łącznie zmieniany 1 raz.
Hubix132

Post autor: Hubix132 »

U mnie w 55 jest ręczny typowy taki jak w c360 rok ciągnika to 74 na bank od nowości jest i nikt nie kombinował przy tym, tam gdzie jest wkladane ciegło do ręcznego jest taka blaszka gdzie zapięta jest sprężyna i idzie prostopadle na dół i tam do skrzyni jest przykręcona druga blaszka taka co u góry która trzyma to
Awatar użytkownika
qkohe155
Kontakt:

Post autor: qkohe155 »

A więc pewnie przy tej modernizacji w 1973 wleciała nowa dźwignia wraz ze sprężyną u góry.
Mógłbyś wysłać zdjęcie jak dokładnie jest zamontowana ta sprężyna na dole?
Hubix132

Post autor: Hubix132 »

Zdjęcia wykonałem już jakiś czas temu ale myślę że pomogą
Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ