Zetor 25k - spełnione marzenie

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
Awatar użytkownika
Albercik

Zetor 25k - spełnione marzenie

Post autor: Albercik »

Od zawsze jestem powiązany z rolnictwem, jako dziecko marzyłem o dużej gospodarce. Jednak po latach pracy w polu zobaczyłem, że na moich ziemiach (5,7 klasa) to nieopłacalne. Jednak temat rolnictwa cały czas przyciągał moją uwagę.
Lubię, jak rozmawiam z tatą o gospodarce i wspomina jak się zmieniała. Każda maszyna, każdy silnik wnosił coś nowego.
Dzięki tacie poznałem Pawła, młodego, "chorego" zapaleńca starych ciągników i maszyn rolniczych.
Wreszcie przyszedł czas dożynek i tata z moją pomocą szykował wozy na wieńce. (Relacje z dożynek : https://retrotraktor.pl/readarticle.php?article_id=454 film http://www.youtube.com/watch?v=SK-STSYu ... e=g-user-u ). Choć już wcześniej widziałem odrestaurowanego Zetorka to teraz jednak jak wszystkie 4 ciągniki wjechały z impetem na podwórko niczym husaria, coś mnie tknęło. Dożynki się skończyły, zakażenie pozostało.
Powstał pomysł na zakup traktora, który właśnie nastał, 20.10.2012 roku. Zetor 25k z 1957 roku przyjechał od mnie z gór (film : http://www.youtube.com/watch?v=DmDIebh2A-Y ).

Kilka fotek :
Z oferty:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Transport:
Obrazek
Odpalenie przy pomocy Ursusa c-360 (na nim zaczęła się moja przygoda z rolnictwem ;) ):
Obrazek
Obrazek

Podziękowania dla Pawła za pomoc w jego znalezieniu i za "zakażenie" tą chorobą :)
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

RE: Zetor 25k - spełnione marzenie

Post autor: Ursus »

No i pięknie, pięknie! Fajnie, że udało mi się pomóc:)

Może dopowiem swoje. Zetor znaleziony na AutoGiełdzie. Wykonałem telefon i pojechałem oglądać. Dla niektórych 60 km jechać oglądać traktor ot tak to daleko - a ja tam lubię ;) Jeszcze mnie z podwórka nie wygonili.
A ten sprzedający bardzo miły, swoją drogą kolekcjoner motocykli. Fajny gość.

No i wiedziałem, że Albert na spokojnie traktora szuka, wcześniej jeden (w dużo gorszym stanie) poszedł sprzed nosa... Trudno. Więc podesłałem fotki i ... jak widać opłaciło się pojeździć za tym Zetorem:)

Cieszę się tym bardziej, że to już w okolicy obecnie szósty Zetorek 25 na chodzie :) W razie co możemy mini zlot Zetorów robić.

Na koniec oczywiście gratulacje!! :) Jakoś taki człowiek zalatany, że nie miałem okazji jeszcze złożyć ich osobiście, ale w tym tygodniu postaram się podjechać, bo to w końcu tylko kilka kilometrów, i obejrzeć cudo raz jeszcze, na naszym terenie.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Kto nie marzył o pracy na roli...
Ja mam hobbystyczne 2.40 ha i ciągnik Ursus. Ziemię uprawiam tylko dlatego żeby mnie rodzina nie zmusiła do sprzedaży maszyn ;) A co do pól w 5-7 klasie można je zalesić. Las to też cudowna sprawa ;)
No cóż. Serdecznie witam, widzę że wszystkich nas coś tutaj łączy...
Traktor to dobra rzecz dla młodego człowieka. I mechaniki się nauczy, i odpowiedzialności i ciekawych ludzi pozna...
Również gratuluję udanego zakupu, i życzę dużo wytrwałości. Szukanie i zakup ciągnika to żaden koszt w porównaniu z konkretnym, porządnym, kapitalnym remontem ;)
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Awatar użytkownika
Albercik

Ciągnik mimo swojego wieku dobrze się trzyma, oczywiście jest kilka nieoryginalnych części ale to powoli się zrobi. Jest na chodzie i cały czas u poprzedniego właściciela pracował na polu i przywoził drzewo z lasu.
Ciekawych ludzi już poznaję. Zaczynając od tych z okolicy, każdy z nich po części mnie wkręcił, teraz forum a w przyszłości liczę na zloty ;)

U mnie rolnictwo chwilowo stanęło, tata pracuje jako kierowca, ja się uczę i nie za bardzo jest czas pilnować pół choć kawałek przy domu jest cały czas uprawiany. Napisałem "chwilowo" bo chcę je przywrócić przynajmniej do hobbystycznego :)
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

No pięknie Albert już to pisałem ale bardzo się cieszę że znalazłeś to swoje marzenie.Tak...Paweł to porządna firma pomógł i mnie i gdyby nie on... nie było by mnie tu pomimo wychowania się na roli i smykałki do mechaniki*no* a tak mam własnego bociana i mogę się dzielić spostrzeżeniami oraz poznać innych*clap*
Tak swoją drogą to Niezły sprzęt sobie sprawiłeś to co na przyszły rok na wilkowice uderzamy razem co?!:p
Niezła siła nam tu rośnie w okolicy jak dla mnie bomba siostro;)
Jak coś to wał jak w dym zawsze Ci pomogę:D

Pzdr.Przemo*yes*
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Świetnie, u mnie było tak samo... Gospodarka i traktor w odstawkę, rodzice do pracy... Ja to z ruiny podniosłem po 5 latach, w tym roku dokupiłem opryskiwacz, zacząłem remont ciągnika...
To nie jest dochodowy interes, pompuję w to pieniądze i cały wolny czas, ale w życiu trzeba zrobić coś nie tylko dla pieniędzy.

A To Zetor jest w podobnym stanie jak było moje c 330, chodziło ale jest do poprawek ;)
Odmaluję, założę oryginalne siedzenie... A zresztą, o tym mam temat ;)
http://www.retrotraktor.pl/forum/viewth ... wstart=120

Jeśli podejmiesz się samodzielnego prowadzenia gospodarstwa a nie będziesz czegoś wiedział odnośnie uprawy roli, dostosowania maszyn do posiadanego ciągnika, remontu budynku lub innych spraw typowo związanych z prowadzeniem gospodarstwa - śmiało możesz pisać do mnie na PW.
Specjalistą od Zetora nie jestem, to u Was jest pierwsza liga ;)
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Awatar użytkownika
Albercik

Dzięki Wicher, w razie pytań skorzystam z Twojej pomocy ;)

Co do Pawła mam takie samo zdanie. Też by mnie tu nie było ale też mój tata wykonał kawał dobrej roboty dając mi szansę ( dla niego to powrót do przeszłości, w domu pracował Zetor 25A, a wcześniej Ursus c-45), wspierając i pozytywnym przekazaniu tego mamie :)
Co do Wilkowic to chętnie, mieliśmy jechać w tym roku ale terminy nam sie "przesunęły" i przegapiliśmy zlot.
Dzkięki za zaoferowanie pomocy, pomyślimy i będe też pamiętać :)
brutal66

Post autor: brutal66 »

Witam, bardzo ładny stan tego Zetorka, jestem pod wrażeniem stanu blach, wszystkie równiutkie, nie pokrzywione. Gratuluje zakupu, pozdrawiam Tomasz
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
Awatar użytkownika
Albercik

Dziękuje Tomaszu ! Blachy są niemal idealne, i ogólnie jest mało podrapany czy pokrzywiony. Szczęście bo też nie ma żadnych sporych wycieków :)
brutal66

Naprawdę świetny stan. Maska jak nowa:) w kompleksy można wpaść patrząc na Twój nabytek. Widać ktoś bardzo szanował i dbał o niego.

Zaczep oryginalny ale przerobiony. Co Zetorek to inny patent na zaczep.
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
Awatar użytkownika
Albercik

Tak też bywa, rozmawiałem, pytałem i czytałem i już co nieco wiem, cieszę się, że jest zadbany. Na dzień dzisiejszy najbardziej mnie denerwują błotniki, szpecą całą sylwetkę.
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

Albert pomału i znajdą się błotniki ważne że pali i jeżdzi i jak widziałem na filmie są hamulce:p

Pozdr.Przemo*yes*
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Post autor: damber »

Powstaje prawdziwy GANG ZETOR-a.
Facebook. old URSUS tractor
Awatar użytkownika
G503

Post autor: G503 »

Zetorek rzeczywiście zadbany, pogratulować tylko ;)
ihc 64

Post autor: ihc 64 »

Piękna maszyna , oby mechanicznie była w takim stanie jak wygląda .Gratulacje !
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Gratulacje dla kolejnego "Zetorkowca" Paweł dla Ciebie także za duże zaangażowanie w sprawy dbania o historię rolnictwa.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Dzięki, dzięki :) Spełnia się i moje marzenie :) Nie jestem już sam na tym terenie - od teraz wszystkie dożynki itd będą należały do nas ;D
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
czyzor23

Post autor: czyzor23 »

Fajnie macie że na waszym terenie jest tylu zapaleńców zazdroszczę wam, na moim terenie w sumie rolnictwo podupada gdzie okiem nie sięgnąć same ugory jedynie sąsiad inwestuje w pole ale ona to ma nowe sprzęty no i ja od roku zacząłem kupwać traktory.
Na początku jakież było zdziwienie ludzi kiedy kupiłem zetorka,a wszyscy w około wysprzedają co się da.
W domu też pytali po co ci ten złom kup sobie lepiej nowe auto lub coś innego a ja twardo stałem przy swoim i zacząłem sam sobie roboty wymyslac a to do lasu po drzewo a to po piasek nawet na wiosne chyba chodowlę jakis stworków sobie założe żeby było co robic traktorkami, w tym roku wykosiłem od 17 lat nie koszone łąki i zaorałem ugór hehe

a tak w ogóle fajny sprzęt nic tylko remontować pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Remontować to moim zdaniem nie ma w nim co :) Przecieków nie widać w sumie, silnik chodzi. Do odbudowania układ świec żarowych i cieknąca pompa wodna. Reszta moim zdaniem kosmetyka. Nie ma sensu robić remontu od podstaw.
brutal66

Czyzor23, jak chcesz jakieś stworki to kozy sobie kup. Mało wymagające a bardzo wdzięczne, tylko dobrze ogrodzone musi być, bo to straszne szkodniki. Ja kozy trzymam juz 15 lat z przerwami. Ale to już inny temat.
Pozdrawiam Tomasz
ODPOWIEDZ