przyczepka rolnicza SAM

Ciągniki wykonane własnoręcznie, ale na głównych podzespołach mających ponad 25 lat. Forum na okres próbny - proszę zapoznać się z Regulaminem.
brutal66

przyczepka rolnicza SAM

Post autor: brutal66 »

Witam w moim kolejnym poście.
Tym razem chciałby przedstawić przebudowę a właściwie jak się potem okazało budowę przyczepki rolniczej typu SAM. Po rozmowach z naszym Pawłem Ursusem dostałem "zielone światło" aby opisać ten temat tutaj.

Co niektórzy malkontenci i sceptycy mogą zadać pytanie jaki to ma związek z RetroTRAKTOREM? Moim zdaniem ma. Po pierwsze jest to sprzęt rolniczy, po drugie widok samodzielnie wykonanej przyczepki ciągniętej przez traktor jest moim zdaniem wpisany w krajobraz polskiej wsi równie mocno jak marka Ursus. Któż z nas nie zna tego sprzętu i to pod różnymi nazwami: przyczepka, bitka, klatka, dwukółka itd. Wszechstronnie uniwersalna stosowana do przewozu trzody chlewnej, bydła, gnoju, płodów rolnych a nierzadko i ludzi. Dlatego uważam, że temat ten jest tutaj jak najbardziej na miejscu. Tyle słowem wstępu, wracam do tematu właściwego.

Dwukołówkę swoją ( tak w moich okolicach się zwykło się ją nazywać) nabyłem w zeszłym roku w zamian za komplet opon 20". Dla mnie był to interes życia a sprzedający byl zadowolony że trafiła w dobre ręce i posłuży innym. Zbudowana była z ceowników ( dolna rama), kątowników ( górna rama) oraz pionowych prętów zbrojeniowych. Podłoga drewniana, deski w poprzek. Posiadała koła 14" cali z wahaczami od opla omegi przyspawanymi na sztywno. Wygladało to tak:
Obrazek
Pomimo słabych kół oraz widocznych śladów silnej eksploatacji udało się nią troche popracować:
Obrazek
Obrazek

Początkowo w planach była wymiana kół i założenie bardzo mocnej osi od wozu. Zimą zbierałem materiał. Udało mi sie zdobyć koła 20" wraz z oponami oraz trochę kątowników oraz profili. Kupiłem nowe dętki i fartuchy. Koła stanowiły "odskocznie" od kosiarki :) Na początku trzeba było usunąć kilka warstw farby:
Obrazek
Obrazek
Następnie malowanie podkładem reaktywnym ( pozostał z remontu Zetorka więc trzeba było zużyć) a następnie zwykłym podkładem:
Obrazek
Obrazek

Kolejny etap to malowanie kolorem, potem założenie opon i ponowne malowanie, a oto etap końcowy:
Obrazek

Na tym etapie miały się prace zatrzymać do momentu ukończenia kosiarki oraz Zetorka ale mój zakład pracy zrobił mi prezent w postaci tygodnia postoju. Postanowiłem wykorzystać sytuację i długo się nie namyślając wywiozłem dziewczyny ( żone oraz córcie) do babci. Stwierdziłem że "dużą pracę" lepiej wykonac jak ma sie więcej czasu a drobiazgi zawsze można robić popołudniami i tak dotarliśmy do sedna sprawy.

Jak już wspomniałem początkowo miałem wymienić tylko koła ale pojawiło sie nieodparte wrażenie, że ta kołówka jest trochę za mała. Owszem standardowe wymiary 2,4 x 1,1 są zadowalające przy transporcie zwierząt ale mając na uwadze transport drewna z lasu okazał się zdecydowanie za mała. Wobec tego postanowiłem odciąć boki i wymienić poprzeczki podłogi na dłuższe zwiększając wymiar do 1,5 szerokości. Po rozcięciu ramy okazało sie że wszystko jest krzywe i niedokładnie zrobione. Cięte spawarką, elementy nierównej długości itd. Nie obyło się też bez niespodzianek:
Obrazek
Szczęściem posiadałem profil, który po zespawaniu miał taki sam wymiar co oryginał:
Obrazek
Obrazek

Zostałem więc zmuszony do pocięcia wszystkiego na czynniki pierwsze. Każdy element został wyczyszczony, wszelkie niepotrzebne elementy oraz różne " kulfony" wycięte i zaczęło sie spawanie na nowo. W związku z tym, że przyczepką będę również woził piasek oraz inne drobne rzeczy postanowiłem, że burty będą drewniane w 3/4 wysokości. Boki, ze względu na pogodę spawałem w swoim malutkim i zagraconym warsztacie:
Obrazek

Dziś po 3,5 dniach pracy udało mi się dzięki ładnej, choć mroźnej pogodzie wyjść na dwór i zespawać ze sobą oba boki. Na zdjęciu widoczne jeszcze elementy stabilizujące całość zanim zostały wspawane poprzeczki:
Obrazek
Obrazek

Jutro mam zamiar zrobić przednią stronę, dospawać dyszel/ zaczep. Oś musi poczekac, ponieważ będzie przykręcona na cybanty, które muszę dopiero zakupić. Na razie to tyle. Resztę będę relacjonował w miarę postępu prac.

Pozdrawiam Tomasz
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
bossmann

RE: przyczepka rolnicza SAM

Post autor: bossmann »

i bardzo pieknie to wyglada. Kola pol sukcesu.
Awatar użytkownika
Traktorek98

Post autor: Traktorek98 »

Koła rzeczywiście ładnie Ci wyszły.
brutal66

Dzięki Bossman, zapomniałem wspomnieć o kolorze. Będzie standardowy czyli połączenie niebieskiego ( drewno) oraz czarnego
( rama) wzornik ten sam co w Zetorku i kosiarce:) Będzie taki zestaw:)
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
rzeznik2555

Post autor: rzeznik2555 »

Witam to link http://www.etraktor.pl/forum/viewtopic.php?f=14&t=32 na forum na którym opisałem budowę swojej przyczepki zachęcam do oglądania i komentowania a i może do podpatrzenia patentów Pozdrawiam Łukasz
brutal66

No już ogladnąłem:) Ładnie wyszła, zgrabna. U mnie podłoga będzie drewniana ale deski będą leżały wzdłuż na 4 legarach, tak aby bez problemu można było używać łopaty do rozładunku, chodzi o to by sie ślizgała po desce. Przedtem były w poprzek to nadgarstki można było połamać:( Koła natomiast będą na zewnątrz tak aby była jak najniższa, ułatwi to załadunek oraz rozładunek. Kłonic nie bedę stosował ponieważ boki mają ponad 1 metr wysokości, wobec tego są sztywne, nie na zawiasach. Ogólnie ma to być konstrukcja bardzo uniwerslana do przewozu drewna, piasku, kamieni, gruzu itd, stąd taka a nie inna koncepcja.
Ale dzieki za uwagi i porady. Może trafi się cos co mi się spodoba i użyje u siebie? :)

Pozdrawiam Tomasz

Na przedniej ściance od zewnątrz chcę zamontować "skrzynkę" do której będzie mozna włożyć piłe, paliwo i olej oraz inne niezbędne w pracy rzeczy B)
Awatar użytkownika
jarekstryszawa
Kontakt:

Post autor: jarekstryszawa »

Lekki off- top: filmik z budowy przyczepki do quada (moja robota).

http://youtu.be/-saIHITcFGA
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Koła od Robura, ale ktoś już przerabiał otwory :)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
brutal66

Paweł, mówisz o moich? Jeżeli tak, to masz rację swoje felgi oddawałem do tokarza aby dorobił otwory pod śruby:) Za to na piastę pasowały idealnie. Zastanawiałem się od czego są...

Jarek, niesamowita ta Twoja konstrukcja. Gratuluję. Podobał mi sie patent z "ramką" na spawania profili.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Tak, Twoje są od Robura :) U nas w Avii kiedyś takie były przerobione, bo na pierścienie. A Avia oryginalnie miała bezdętkowe i ciągle gumiarz zarabiał...
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
brutal66

Z tymi kołami to mi się udało. Dostałem je za 50 zł razem z oponami od sąsiada, starszej już osoby któremu na 3 lata oddałem w użytkowanie swoje pole. Dziadek ten jest skarbnicą mądrych a zarazemsmiesznych powiedzonek. No ale nie róbmy OT w moim poście :):) - żart.
Awatar użytkownika
jarekstryszawa
Kontakt:

Post autor: jarekstryszawa »

A dziękuję- trochę pracy było, drugą bym już trochę zmodyfikował.
Nawet ładnie chodzi po lesie: http://youtu.be/ORBjvUCDh3A

Mam jeszcze inne przyczepki mojej konstrukcji: http://jarekstryszawa13.w.interia.pl/pol.htm

EDIT- poprawiłem link.
brutal66

Jarek, co tu dużo mówić. Masz fajne zabawki :):)
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

Siema, Tomek wiedziałem że gdzieś dzwoni ale nie wiedziałem gdzie a to tutaj*yes* Wiesz jak dostałem zdjęcie twojej przyczepki to też myślałem zebyś to wrzucił na forum i bardzo pięknie bo nie długo i ja się dołączę bo będę robił taką przyczepkę także light*comfort*

No ale powiem ci że Bardzo fajną kibitkę robisz kurcze idziesz jak wsciekły a te kółka Roburowskie to wisienka na torcie.Widzę że bez przeróbek wstawek i wycinania zpruchniałych profili się nie obeszło.Już widzę efekt końcowy to jak z agregujesz z zetorkiem:D

Ładnie załatwiłeś dziewczyny,ale pomysł przedni, człowiek potrzebuje czesem samotności jak się ma wene twórczą:p
brutal66

Dzięki Przemo za dobre słowo:) Wiesz koncepcji na przyczepkę było masa ale wygrało to ze ma być lekka ( aby zwiększyć ładowność), uniwersalna i aby o ile to możliwe obeszło sie bez kupowania materiału, ale już wiem że co nieco będzie trzeba dokupić. Ale nie żałuje, ponieważ ma służyć latami i w planach czeka ją dużo pracy. Materiał jest jeszcze PRLowski a więc grubościenny, konkretny- spkojnie kolejne 30 lat wytrzyma. A koła faktycznie są super:)

Pozdrawiam serdecznie Tomasz

PS dziś mały przestój- taki dzień gospodarczy, pojadę na złom szukać materiału a dziewczyny wróciły:)

Witam, pomimo niesprzyjającej aury postanowiłem kontynuowac pracę.
Oto efekty:

Obrazek

Obrazek

Zaczep będzie oczywiście jeszcze wzmacniany.

Pozdrawiam Tomasz

Udało się. Przyczepka stanęła dziś na kołach. Nie zwracajcie uwagi na cybanty- będą skracane.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Oj przydałaby się taka przyczepka, Przemo pewnie Ci pozazdrości :)
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Chłopaki jest przyczepka podobna do tej co powyżej ale dwa razy większa. Jutro tam jadę zobaczyć to cyknę fotkę. Cenowo to coś koło 600 zł. Nie wiem czy może ktoś jest zainteresowany to popytam. Jest naprawdę fajna. Ja nie potrzebuję bo już mam ale dla zainteresowanych mogę fotkę podesłać Pawłowi.
Muran001

Post autor: Muran001 »

Podłoga i burty będą z desek czy z blachy?
Tomasz, nie wspomniałeś, że sprawiłeś sobie pług konny. Kiedy kupiłeś?
brutal66

Jacek tak to juz jest że w tej chwili nie opłaca się pod wzgledem finansowym robić samemu pewnych rzeczy. Gotowe przyczepki widziałem od 600 zł do 1200 zł z dokumentami. Ja robiłem sam ponieważ większość podzespołów udało mi się załatwić bezgotówkowo a pomimo wszystko koszt wyniósl ok 700zł. W przeciwnym razie bym się za to nie zabierał. Druga sprawa to swiadomość że jak się zrobi samemu to wiadomo czym się jeździ.

Muran, burty i podłoga będą drewniane- tak sobie wymarzyłem ;) a pług nie jest mój. Zakupiłem go dla naszego forumowego kolegi Grzegorza i teraz sobie czeka u mnie na odbiór ze wzgledu na śnieg został postawiony w pierwsze wolne miejsce.

Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Post autor: damber »

Z używanym sprzętem przeważnie jest tak, że trzeba coś naprawić, poprawić czy też przerobić... - to też kosztuje i nie wiem, czy zakup używanej przyczepki do poprawek wyjdzie taniej.

Dobrze napuszczone deski posłużą o wiele dłużej niż całość z blachy, no i mniej kłopotliwe, bo nie rdzewieją.
Facebook. old URSUS tractor
ODPOWIEDZ