ursus ciężka seria-spalanie
Re: ursus ciężka seria-spalanie
Patrząc po MF zorientuj się od razu jaki typ skrzyni biegów jest zamontowany, jaka hydraulika i sprzęgło, bo z takiej okazji możesz sobie przyprowadzić skarbonkę bez dna.
Poza tym nie każdy zwykły mechanik chce bawić się przy takich mf-ach, chyba że masz na tyle wiedzy czasu i sprzętu że ogarniasz sobie sam to inny temat.
Poza tym nie każdy zwykły mechanik chce bawić się przy takich mf-ach, chyba że masz na tyle wiedzy czasu i sprzętu że ogarniasz sobie sam to inny temat.
Jumza albo MTZ bez napędu chyba najprędzej
Ursus C-355M 1975, Zetor 6945 1982
-
Absentmided
Za 15 widywałem fajne 1201 z papierem
Za tyle sam bym kupił, tylko po to żeby mieć
ale zdecydowanie nie w moich stronach
Ursus C-355M 1975, Zetor 6945 1982
jutro jadę oglądać fajnego jumza z kwadratowej kabinie widać na zdjęciach że zadbany i właściciel po rozmowie widać że raczej uczciwy,problem w tym że nie jest zarejestrowany bo to kiedyś była koparka,płaci sobie tylko oc jako pojazd wolnobieżny,czy jest jakaś szansa aby to zarejestrować,co mi grozi jak by mnie lapnęli ale miał bym to oc opłacone 
PS: podobno jest tabliczka znamionowa i ma jakaś umowę kupna sprzedaży
PS: podobno jest tabliczka znamionowa i ma jakaś umowę kupna sprzedaży
Jak juz to od tabliczki ważniejszy numer na połramie. Od strony filtra oleju ( lewa połrama) miedzy sprzęgłem, a filtrem oleju. Często sie nie zgadza z tabliczką, bo pogramy lubia pękać na mocowaniu do obudowy sprzęgła.
Jak to po koparkowy ciagnik to pewnie brakuje obciążników, i podnosnik w najbiedniejsze opcji.
Jak to po koparkowy ciagnik to pewnie brakuje obciążników, i podnosnik w najbiedniejsze opcji.
zastanawia mnie też dlaczego mtz a jumz mają niby takie same pompy paliwa a mtz szybciej się wkręca
ma więcej jadu
-
Absentmided
Pompa paliwa czy wtryskowa ?
Wtryskowa jest tego samego typu ( korpus troszke inny bo z drugej strony silnika), ale ma inne elementy w regulatorze obrotów. Jumz ma zazwyczaj moc maksymalna 60 lub 65 koni przy 1750 obr na minutę. Mtz 80 ma zazwyczaj moc maksymalna 80 koni przy 2200obr/ min.
Jumz ma tez większe wykorbienie wału co nie sprzyja wkrecaniu się na obroty
Jumz ma tez większe wykorbienie wału co nie sprzyja wkrecaniu się na obroty