C330 pali na jeden cylinder

Wszystko o naszych Ursusach
Stachu.G

C330 pali na jeden cylinder

Post autor: Stachu.G »

C330 pali na jeden cylinder po dłuższym postoju, drugi zapala po jakimś czasie. Powtórne odpalenie w krótkim czasie nie sprawia problemu.Sprawdzone:
- kąt wtrysku- ustawiony na pierwszy tłok 4,5mm przed gmp.
- wtryski
- luz zaworów
- Ciśnienie sprężania- 25bar jednakowo.
- metalowe rurki paliwa
- zaworek przelewowy pompa wtryskowa
- pompka zasilająca po regeneracji
https://filmy.elektroda.pl/1_1772568718.mp4
Marcin_330

Re: C330 pali na jeden cylinder

Post autor: Marcin_330 »

Jeśli ta biała chmura z pierwszego cylindra to niespalone paliwo, to być może jedna z sekcji pompy wtryskowej jest już zmęczona życiem i czas na jej regenerację. Z drugiej strony silnik na filmiku okropnie bulgocze, więc przyjrzałbym się też czy nie ma jakiegoś przedmuchu z pierwszego cylindra przez zawory albo ewentualnie uszczelkę pod głowicą. Ale to tylko luźne spostrzeżenia ;)
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Stachu.G pisze: wczoraj, 21:33 C330 pali na jeden cylinder po dłuższym postoju, drugi zapala po jakimś czasie. Powtórne odpalenie w krótkim czasie nie sprawia problemu.Sprawdzone:
- kąt wtrysku- ustawiony na pierwszy tłok 4,5mm przed gmp.
- wtryski
- luz zaworów
- Ciśnienie sprężania- 25bar jednakowo.
- metalowe rurki paliwa
- zaworek przelewowy pompa wtryskowa
- pompka zasilająca po regeneracji
https://filmy.elektroda.pl/1_1772568718.mp4
Ciśnienie sprężania nie jest jakieś bardzo duże, ale też pytanie czy prawidłowo mierzone?
Kąt wtrysku ustaw na kołek w kole zamachowym.
Próbowałeś przepompować pompką paliwo przed uruchomieniem aż do zgrzytania zaworka? Albo nawet odpowietrzyć na świeżo przed odpaleniem? Coś to poprawi? Ewentualnie zacznij pompować jak tak chodzi i zobacz czy coś to zmieni w pracy silnika.
Tak czy inaczej przyjrzałbym się też pompie wtryskowej - ale zanim to, to ustaw kąt wtrysku wg koła zamachowego a nie odległości tłoka. Ta metoda jest nieprecyzyjna.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Stachu.G

Post autor: Stachu.G »

Jakie ciśnienie jest max według twoich danych? Ja znalazłem że 28bar. Miałem delikatny przedmuch na końcówce przyrządu ale wiedziałem o tym, bardziej chodziło mi o to czy będzie jakaś duża różnica pomiędzy cylindrami.
Dlaczego uważasz że ustawienie kąta wtrysku na odległość tłoka jest mało precyzyjna? Ja uważam że właśnie jest najdokładniejsza, zresztą wcześniej przerobiłem cały zakres fasolki milimetr po milimetrze, nigdzie nie znalazłem takiego punktu, żeby ładnie odpalił. Ogólnie kultura pracy silnika jest dobra nie kopci dobrze reaguje na gaz.
Odpalenie w nie długim czasie od poprzedniego
https://filmy.elektroda.pl/87_1772611185.mp4
ODPOWIEDZ