Renowacja zetora 25 by Jaro

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
Awatar użytkownika
jarekstryszawa
Kontakt:

Renowacja zetora 25 by Jaro

Post autor: jarekstryszawa »

Witam Szanowne Grono.

Powoli zabieram się za odnowienie mojego nabytku- zetorka 25. Myślę, że z pomocą Forumowiczów w ciągu zimy doprowadzę do sprawności technicznej.
Stan wyjściowy wygląda następująco:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te błotniki zamienię na muszelki, zamierzam wrócić do oryginalnych detali na ile będzie to możliwe. Obecnie przymierzam się do wymiany tulei w silniku bo komprecha jest słabawa, według sprzedającego wał ładnie trzyma ciśnienie.
Awatar użytkownika
GMalec

RE: Renowacja zetora 25 by Jaro

Post autor: GMalec »

Te blotniki co masz to sa oryginalne zetory z takimi blotnikami byly kierowane na rynek czechoslowacki
Awatar użytkownika
jarekstryszawa
Kontakt:

Wiem, tylko, że po mojemu ładniejsze są muszelki. Akurat te są w zupełnie dobrym stanie, chętnie zrobię jakiś "machniom" z głębokich na płytkie *annoy*
brutal66

Post autor: brutal66 »

Oj Jarek, gdybym ja był w trakcie remontu to bym się zamienił. Podoba mi się że mają "schowki". Teraz niestety już za późno o jakieś dwa lata:) Ale powodzenia w remoncie.

Pozdrawiam Tomasz
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Post autor: damber »

Podejrzewam, że ten ZETOR'ek był dużo później ściągnięty do kraju niż jego bracia, bo z takimi błotnikami do nas nie przysyłano. Myślę, że chętny się znajdzie na te błotniki, bo to jednak coś innego i ktoś zechce zrobić ZETOR'a w stylu czechosłowackim.
Facebook. old URSUS tractor
Awatar użytkownika
jarekstryszawa
Kontakt:

Rzecz gustu- ja akurat wolę ładnie odkryte koła, nawet planuję poszerzyć tył, a po błocie nie będę się gramolił...
Od przybytku głowa nie boli- schowa się je i tyle. Muszelki już zresztą mam na stanie wyszykowane, całość pozostałych blach też.

@Damber- ja z Polski południowej jestem, ten zetorek był kupiony w Czechach przez gościa z okolic Cieszyna, potem pracował w Gilowicach koło Żywca i przez 18 lat w Kurowie- tak dotarł do mnie.
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Post autor: damber »

Aaa... no to by wszystko wyjaśniało dlaczego takie błotniki :)

Zimowe wieczory zapowiadają się ciekawie *tup*
Facebook. old URSUS tractor
Awatar użytkownika
jarekstryszawa
Kontakt:

Akurat brałem go od znajomego, według niego tył z hamulcami jest OK, wał trzyma ciśnienie, góra silnika do roboty. Mam już prądnicę, ori chłodnicę, kierę, wskaźniki, hak z przodu.
Brakuje mi tylnego zaczepu, wyłącznika stop-u, skrzynki bezpieczników i może jeszcze jakiejś pierdółki.
Teraz myślę go wymyć i zrobić z silnikiem, w związku z tym ma kilka pytań:

1. Kupować zestawy naprawcze tańsze czy droższe (ponoć czeskie)?
2. Wziąć coś jeszcze oprócz uszczelki pod głowicę? Uszczelkę misy oraz klawiatury dorobię sam.
3. Czy mając zdjętą głowicę planować ją? Myślę też sprawdzić szczelność zaworów i ewentualnie je dotrzeć.
4. Jakie niespodzianki mogą na mnie czekać? Co jeszcze wziąć pod rozwagę?
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Chętnie się zamienię za te błotniki :)

Wyłącznik stopu mogę Ci załatwić z Czech, oryginał.

Zestaw naprawczy spokojnie montuj nawet ten tańszy jeśli traktor ma pykać tylko do parady. Jak trochę chcesz pracować, lub intensywniej ujeżdżać to lepiej dołożyć te parę złotych do lepszych zestawów.

Mając zdjętą głowicę jeśli jesteś pewny jej szczelności to polecam odkręcenie pokryw, wyczyszczenie jej w miarę możliwości w środku. Dobrze jest też dotrzeć zawory. Czasem wystarczy np. frezowanie gniazd, jak są wżery, ale jak zawory "głęboko siedzą" to trzeba wymienić gniazda zaworowe. Planowanie też wskazane, ale delikatne i wtedy gdy głowica ma wżery. Jak już była planowana wcześniej to żeby nie przesadzić.

Niespodzianki? :D Zawsze coś się dzieje i przez to kochamy Zetorki! :D
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Pawelc-328-

Post autor: Pawelc-328- »

Gratuluje Zetorka*clap* błotniki dość nietypowe, ciekawe -może w muszelkach lepiej wygląda, rzecz gustu.

Jednak oryginalne i bardziej by się w nich wyróżniał spośród innych Zetorów, bo Zetorów z muszelkami jest wiele...
Awatar użytkownika
jarekstryszawa
Kontakt:

Zawsze można się dogadać, na razie muszę je odkręcić, a wyglądają na ciężkie... Będziemy w kontakcie.
Dzięki za info odnośnie remontu.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Nie ma problemu, jak będziesz chciał możemy się zamienić. Ja mam muszelki do swojego, a mogę jednego zrobić z takimi - chociaż osobiście najbardziej też muszelki mi się podobają, bo wtedy to taki prawdziwy Zetor :)

A to że ciężkie ... akurat w Twoją stronę to nie mam problemu z transportem w razie co :)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

No Jarek pięknie widzę że czeka Cię mile spędzony czas wieczorem przy zetorku.Tak te błotniki były montowane tylko na czechy.I tak jak u nas ciężko spodkać z kańciakami tak u czechów z muszelkami, ja tak jak Ty wolę muszelki:p
Co do remontu to spokojnie możesz zakładać tańsze zestawy i też będzie hulał, Słuchaj to że ciśnienie trzyma ,elegancko ale dla pewnosci odkręc boczny dekiel i sprawdz ręką luz na panewkach, nie powinien być wyczuwalny wtedy masz 100% pewność że dół jest zdrowy, a poza tym i tak bedziesz odręcał korby to sam stwierdzisz jak wygląda wał i panewy.

Głowica tak jak Paweł pisze sprawdzić wizualnie-jak wszysio gra- zawory dotrzeć zakładać i palić:)

No to powodzenia :p
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Zetorek ogólnie nie wygląda źle, więc pewnie tragedii podczas remontu nie będzie :)

Jakbyś na siedzenie się chciał zamienić - to również się piszę :) Jakbyś detali szukał jakichś jeszcze to daj znać z jakąś listą na PW - może coś u mnie zalega :)
Awatar użytkownika
jarekstryszawa
Kontakt:

Trochę go dzisiaj ogołociłem przed myciem:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Instalkę ściąłem bo i tak będzie nowa.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Jest na nim trochę tej smoły :) Czym będziesz czyścił?
Awatar użytkownika
jarekstryszawa
Kontakt:

Karcher na gorącą wodę- po uprzednim zmiękczeniu osadów przez ropowanie. Muszę jeszcze zdemontować deskę i przełączniki.
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Jarek, pisałeś że tego Zetorka wziąłeś w Kurowie - który to Kurów?
U mnie jest taka sama wioseczka, przed Puławami było zagłębie zetorkowe, natomiast koło Ryk i Dęblina zagłębie samów ;)
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Awatar użytkownika
jarekstryszawa
Kontakt:

Troszkę dalej od Puław *annoy*
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kur%C3%B3w_(powiat_suski)

EDIT: trochę dziwnie link wchodzi- to wieś Kurów w powiecie suskim, województwo małopolskie, gmina Stryszawa.
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Eeee, a już myślałem że to gdzieś z moich stron...
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
ODPOWIEDZ