Ramię zwrotnicy c360- wspomaganie

Wszystko o naszych Ursusach
Mr00klyn

Ramię zwrotnicy c360- wspomaganie

Post autor: Mr00klyn »

Witam.
Mam zamontowane wspomaganie kierownicy hydrauliczne z siłownikiem z boku. Problemem jest nieustanne pękanie górnego ramienia zwrotnicy. Pękł oryginał, Morga i teraz Kramp. Za każdym razem w tym samym miejscu i w mniej więcej tej samej sytuacji- przednie koło wpada w bruzdę i przy próbie skręcenia żeby z bruzdy wyjechać jest po części. Koszę usługowo nieużytki i czasem ciężko jest dojrzeć w co się jedzie. Założenie szerokich kół z przodu niewiele pomogło. Czy ma ktoś jakiś patent na to jak można wzmocnić takie ramię? Bo rozumiem że części nie są obliczone na to żeby z jednej strony blokowało je koło a z drugiej pchał siłownik, coś w końcu musi puścić.
Obrazek
Awatar użytkownika
ursust25a2

Re: Ramię zwrotnicy c360- wspomaganie

Post autor: ursust25a2 »

Zamontuj siłownik poprzecznie miedzy kołami to powinno rozwiązać problem, ja mam tak założone w swojej C-360
Mr00klyn

Post autor: Mr00klyn »

Rozważam takie rozwiązanie w ostateczności ale może ktoś coś ciekawego wymysli
Awatar użytkownika
qkohe155
Kontakt:

Post autor: qkohe155 »

Nie napisałeś, że masz tura. :D
Można dołożyć drugi siłownik z prawej tak jak Rolnik Łukasz, ale przydał by się też wtedy 2x większy orbitrol, żeby kręcić kierownicą tyle samo, ale mamy 2025 i pełno gotowych rozwiązań więc nie dziaduj.
Siłownik wzdłużny to najgorsze zło - oprócz pękającego ramienia to tak jak z resztą bez wspomagania(tylko szybciej): robi się luz wzdłużny na sworzniu osi, lewa opona zużywa się szybciej od prawej, a każda nierówność powoduje skręt.
Zakładaj między kołami i to taki ,,dwustronny" bez dodatkowego drążka, bo takie zwykłe też dolne ramiona przy turach urywają, szczególnie te dwuramienne.
W dodatku widzę, że masz okrągłą oś, więc dodam, że najlepiej by było nie kupować tego mocowania na obejmach (a jeśli już to solidnie wygląda takie jak to: https://youtu.be/aVr6poN65ik?si=7x-gmolalhGQFRXq&t=1202 ), tylko przyspawać na stałe do osi w mniej więcej taki sposób: https://youtu.be/8k6bCncrWp0?si=QvtumJ_Klah129a0&t=253 , bo jest to duża oszczędność, a nic się nie będzie luzować i przeguby będą pracować pod normalnym kątem(oryginalne mocowanie jest przy samej osi, a ona jest odgięta do tyłu).
Na koniec dodam, że nadal dolne ramiona i czopy będą narażone na pękanie przy pracy turem, więc ja po zbieraniu przez lata całej tej wiedzy stwierdziłem, że zamiast wywalać kupę kasy na siłownik z przegubami i co gorsza balonówki + czopy i piasty na 6 śrub to wolę kupić oś od Bizona, która nie dość, że wyjdzie taniej, to jeszcze mógłbym sprzedać oryginał.

Obrazek
ODPOWIEDZ